Яка система опалення краще: однотрубная або двотрубна?

Визначення виду опалювальної системи в оптимальному варіанті має здійснюватися на початковій стадії зведення будинку. Використовувані методи діляться на одно- або двотрубні. Простіші однотрубні. У них всього одна труба використовується для переміщення теплоносіїв від котлів до батарей, які розташовані по квартирах.

Даному варіанту характерні різні недоліки. В ньому температура радіаторів регулюванню не піддається. У багатоповерхівках при використанні однотрубного виду обігріву до перших поверхів приходить теплоносій невисокої температури.

Двотрубний тип дозволяє розподіляти тепло рівномірно. По одній трубі йде гарячий теплоносій до всіх радіаторів, а інша виконує роль зворотного руху. Набагато менші фінансові витрати на однотрубне обладнання зовсім не означають його переважне використання. Найчастіше у нас застосовуються двотрубний варіант обігріву водяного типу.

Ця перевага пояснюється регулюванням температури за бажанням споживача, для чого використовується регулювальний вентиль. Двотрубний вид набагато краще підходить для будівель різної конфігурації та поверховості. У будівництві важливим також є оптимально-правильне проведення всіх комунікацій.

Наша мета - в даній статті дати поради щодо обігріву приміщень, по вибору одно- або двотрубного варіанту для кожного конкретного випадку.

ЯКІ БУВАЮТЬ ВИДИ ДВОТРУБНИХ СИСТЕМ ОПАЛЕННЯ

Останнім часом більш поширеними стали горизонтальні методи, оскільки чимало нових будівель відрізняється великою довжиною й відсутністю простінків. Панельно-каркасні конструкції, в яких немає простінків, роблять використання вертикальних стояків досить проблематичним.

Виходячи з цього, популярними стали двотрубні горизонтальні опалювальні варіанти. Для розміщення стояків для гілок використовуються додаткові приміщення, наприклад, коридори або сходові клітки. У цих системах підключення нагрівальних приладів кожного поверху здійснюється до єдиного наявного стояку.

При використанні двотрубних вертикальних опалювальних способів прилади нагрівання різних поверхів підключаються до єдиного стояка. Вартість таких варіантів трохи дорожче, ніж горизонтальних. Це обумовлено необхідністю більшої кількості труб і збільшенням трудомісткості роботи для виконання їх монтажу. Плюсом же є відсутність умов для появи повітряних пробок в обігрівальних приладах, а також більш проста експлуатація в порівнянні з горизонтальними варіантами.

     

ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗРОБКИ ПРОЕКТІВ ДВОТРУБНИХ ОПАЛЮВАЛЬНИХ СИСТЕМ

Зупиняючи вибір на використанні двотрубної опалювальної моделі, кожен споживач повинен пам'ятати про те, що в процесі її проектування обов'язковим має бути виконання кількох вимог.

По-перше, це стосується вибору напрямку руху теплоносіїв. Даний варіант буває тупиковим і прямоточним. У першому вода - і пряма, і зворотна - тече в протилежних напрямках, а в другому - в одному.

По-друге, важливим є варіант циркуляції теплоносія. Природна циркуляція найкраще підходить тільки для невеликих будинків, площа яких не перевищує 150 кв. метрів. У приватних будинках доречним буде саме двотрубний варіант природної циркуляції. Завдяки власній щільності вода циркулює по трубах великих розмірів, які прокладаються під кутами в горизонтальних площинах. Їх недолік полягає в тому, що відсутня можливість регулювання. Перевагою є повна незалежність від електропостачання.

В будівлях великих розмірів краще використовувати примусові двотрубні варіанти, що мають велику ефективність, ніж природно циркулюючі. Правда, для їх функціонування необхідна постійна присутність електроживлення. У них застосовується циркуляційний насос, що дозволяє використовувати труби невеликих діаметрів. Немає необхідності і в нахилі труб. У багатоповерхових будинках двотрубне опалення не може працювати на природній циркуляції.

У будинках одноповерхового типу невиправдано застосовуються однотрубні моделі, які не справляються з опаленням в люті морози. Це під силу саме двотрубному обладнанню, що обходиться недешево. Хоча питання обігріву надмірної економії не терпить.

     

ОСОБЛИВОСТІ ОДНОТРУБНИХ ОПАЛЮВАЛЬНИХ СИСТЕМ

Ще зовсім недавно, за часів Союзу, житлове будівництво було наскільки масовим, що фахівцям довелося подумати про його здешевлення. Одним із рішень проблеми вважалася економія на інженерних комунікаціях, в тому числі - на опалювальних трубах.

Треба сказати, що рішення не саме правильне, але економія була досягнута, оскільки труб потрібно практично в два рази менше. Однотрубні опалювальні способи стали використовуватися і в житлових, й у виробничих приміщеннях.

В однотрубному типі немає стояків зворотної подачі або прийому теплоносіїв. Значно простіше в обладнанні вертикальні моделі, менше потрібно й трудовитрат. Це відчутний позитивний ефект. Про проблеми, що виникають при цьому, в той час особливо ніхто не замислювався.

Основною відмінністю між однотрубними і двотрубними варіантами є послідовність з'єднання радіаторів, що не дозволяє займатися регулюванням інтенсивності нагріву кожного з них. Тому в одній кімнаті буває жарко, а в іншій - прохолодно. Зменшити або додати незалежно в кожному приміщенні немає можливості.

При використанні однотрубних варіантів необхідний досить високий тиск теплоносія. Підвищення потужності призводить до підвищення витрат. У приватних будинках таке обладнання вимагає наявності насоса, оскільки переміщення води самопливом вельми проблематичне.

В однотрубних опалювальних версіях не обійтися без ємності-розширювача, яку доведеться встановлювати на горищах. У багатоповерхівках це проблематично. При вертикальному виливу вода спускається вниз, віддаючи температуру частково радіаторам, що призводить до додаткових втрат тепла.

До позитивних моментів однотрубних опалювальних способів відносяться:

  • Істотна економія матеріалів;
  • Більше естетичний вигляд такого обладнання;
  • Солідна ефективність при використанні сучасних технологій.

Інноваційні технології, зокрема використання всіляких термостатичних клапанів, радіаторних регуляторів, спеціальних відвідників тепла, балансувальних вентилів і кульових клапанів, зробило однотрубні моделі більш ефективними, ніж вони були в радянські часи, а, значить, й більш затребуваними серед наших співвітчизників.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход

Теги

вибір твердопаливного котла (3) твердопаливні котли (3) сталевий твердопаливний котел (1) чавунний твердопаливний котел (1) газові котли (1) вибір газового котла (1) бойлери (6) бойлер з сухим теном (3) види бойлерів (6) електричний котел (2) види електричних котлів (2) вибір електричного котла (2) циркуляційний насос (1) види циркуляційних насосів (1) насос у систему опалення (1) стальний твердопаливний котел (1) види газових колонок (4) димохідна газова колонка (2) парапетна газова колонка (2) глибинний насос (1) види глибинних насосів (1) види радіаторів опалення (2) вибір радіаторів опалення (2) типи радіаторів опалення (2) газовий конвектор (2) димохідний газовий конвектор (2) парапетний газовий конвектор (2) види електричних конвекторів (2) електричні конвектори (2) види кондиціонерів (1) який кондиціонер кращий (1) типи кондиціонерів (1) газові колонки (1) Встановлення кондиціонера (1) дізнатися вартість установки кондиціонера - Львів (1) Київ (1) Україна (1)