Що краще: газова колонка або електричний бойлер - поради експерта

Індивідуальні джерела постачання гарячої води в приватні будинки, квартири і котеджі стають все більш актуальним обладнанням. Її централізована подача через дорожнечу і нерегулярність відходить в минуле. Завдяки цьому кроку краще контролюються витрати на комуналку і досягати пристойної економії коштів. Ось тільки у користувачів нерідко виникає питання, що економніше газова колонка або бойлер? Розібравшись з експлуатаційними характеристиками різного водонагрівального обладнання, спробуємо знайти відповіді на подібні питання.

 

ВИДИ ПОБУТОВОЇ ТЕХНІКИ, ЯКІ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ДЛЯ ГАРЯЧОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ

 

В даний час споживачі користуються одним з двох видів водонагрівачів, які відрізняються принципом функціонування. Це - накопичувальні і проточні прилади. В обох видах нагрівання води може проводитися шляхом використання таких енергоносіїв, як електрика чи природний газ.


Єдиний список такого обладнання складається з:

  • Колонок на газі;
  • Бойлерів (накопичувальних водонагрівачів на електриці);
  • Накопичувальних нагрівачів на природному газі;
  • Проточних установок на електриці.

До найпопулярніших серед співвітчизників можна віднести такі види водонагрівального обладнання, конкуруючі між собою, хоча і використовують різні енергоносії. У газових колонках прогрівання проточної води безпосередньо здійснюється полум'ям пальників в теплообмінниках. Подача гарячої води в них відбувається практично миттєво після відкриття крана.

Функціонування бойлерів на електриці побудовано абсолютно інакше. Наповнені холодною водою баки прогріваються поступово за допомогою вбудованих теплоелектронагрівачів. Включення води має сенс в тому випадку, коли нагрівання ємності досягло мінімум 40 градусів. Для досягнення даної позначки буде потрібно 2-3 години. При досягненні встановленого показника температури і відсутності водозабору підтримку її на необхідному рівні здійснюється включенням і відключенням ТЕНа в автоматичному режимі.

Накопичувальні нагрівачі на газу для гарячого водопостачання використовуються рідше. Газовий бойлер для побутових потреб є чимось середнім між бойлером на електриці і колонкою на газу. Його принцип роботи взято від першого приладу, а спосіб прогріву і вид енергоносія - від другого.

Проточні електроводонагрівачі працюють, як газові колонки. Різниця - у використанні електричної енергії замість газу. Звідси і їх назва - електричні колонки. На ринку вони з'явилися досить давно, але не мають належної затребуваності через велике споживання електроенергії, викликаного великою потужністю.
Розглянувши переваги і недоліки різних видів, допоможемо споживачеві визначитися з тим, що ж все таки вигідніше - електричний бойлер або газова колонка.     

 

    

У ЧОМУ ПЛЮСИ І МІНУСИ ГАЗОВИХ КОЛОНОК?

 

Дані агрегати здатні забезпечувати гаряче водопостачання протягом необмеженого часу. Нагрівання відбувається відразу після надходження в колонку води. У цьому - причини лідерства по комфорту серед відомих агрегатів. Єдиною умовою ефективної експлуатації газової колонки є теплова потужність, якої вистачає на всіх споживачів.

У сучасних агрегатах турбірованого типу використовуються електронні системи управління, що регулюють інтенсивність горіння. При цьому зміни напору води практично не впливають на кінцеву температуру. Неправильний підбір потужності при великих витратах води не забезпечить необхідний нагрів.

Позитивним моментом є невеликі розміри газових колонок, що дає можливість їх використання в самих маленьких кухнях. Прилади відрізняються надійністю і ремонтопридатністю. Через неналежну якість наших водопровідних мереж доводиться газові колонки періодично обслуговувати і очищати.

Водонагрівальні колонки на газу вимагають трудомісткого монтажу, який обходиться в копійку. Необхідно обладнання димоходів і припливно-витяжної вентиляції. Стійке функціонування забезпечується при певному тиску газу і води. Коефіцієнт корисної дії газових колонок нижче, ніж у електронагрівачів: 92% проти 98-99%.

Ще один негативний момент: взимку на введенні температура води надзвичайно низька, а тому газові колонки не здатні гарантувати швидке прогрівання води, знижуючи свою продуктивність майже вдвічі.     

    

ЕЛЕКТРИЧНИЙ БОЙЛЕР: ПОЗИТИВНІ І НЕГАТИВНІ МОМЕНТИ

 

Висока затребуваність електричних накопичувальних бойлерів пояснюється безліччю переваг даного обладнання, серед яких:

  • Простота монтажу без потреби узгоджень і залучення фахівців;
  • Відсутність потреби в димоходах і вентиляції;
  • Повна незалежність від тиску і температури води в мережі;
  • Високий ККД - до 99%;
  • Одночасне забезпечення гарячою водою у великих обсягах;
  • Відсутність прямого контакту тенів з водою в сучасних бойлерах.

Головними недоліками даних агрегатів є обмежені обсяги води і тривалий (до 1,5-5 годин) нагрівання наступної порції. Середньостатистичній сім'ї потрібна ємність не менш 80 л, а вона буде займати чимало місця в квартирі.

 

     

ХТО Ж ПЕРЕМОЖЕЦЬ В СУПЕРЕЧЦІ КОЛОНОК НА ГАЗУ І БОЙЛЕРІВ НА ЕЛЕКТРИЦІ?

 

Однозначної відповіді тут бути просто не може. Накопичувальні газові нагрівачі мають перспективу, оскільки гарантують більш швидке нагрівання води, ніж електричні агрегати. У них немає залежності від тиску води.

Вибір на користь того чи іншого виду водонагрівача залежить і від певних умов, тобто від наявності газопостачання, постійного забезпечення електрикою. За швидкістю головує газова колонка, яка відстає в простоті монтажу. За надійності експлуатації зберігається рівність між обома типами. Порада в таких випадках одна: виходити необхідно зі своїх конкретних умов. Одним більше підходить газова колонка, а іншим - електричний бойлер.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход

Теги

вибір твердопаливного котла (3) твердопаливні котли (3) сталевий твердопаливний котел (1) чавунний твердопаливний котел (1) газові котли (1) вибір газового котла (1) бойлери (6) бойлер з сухим теном (3) види бойлерів (6) електричний котел (2) види електричних котлів (2) вибір електричного котла (2) циркуляційний насос (1) види циркуляційних насосів (1) насос у систему опалення (1) стальний твердопаливний котел (1) види газових колонок (4) димохідна газова колонка (2) парапетна газова колонка (2) глибинний насос (1) види глибинних насосів (1) види радіаторів опалення (2) вибір радіаторів опалення (2) типи радіаторів опалення (2) газовий конвектор (2) димохідний газовий конвектор (2) парапетний газовий конвектор (2) види електричних конвекторів (2) електричні конвектори (2) види кондиціонерів (1) який кондиціонер кращий (1) типи кондиціонерів (1) газові колонки (1) Встановлення кондиціонера (1) дізнатися вартість установки кондиціонера - Львів (1) Київ (1) Україна (1)