Як підібрати циркуляційний насос у систему опалення

У класичних опалювальних системах природної циркуляції теплоносія може не вистачити, а тому потрібна установка циркуляційного насоса. Він гарантуватиме найбільш оптимальну циркуляцію теплоносія в системі, а, значить, і забезпечуватиме необхідний температурний режим при низьких витратах електроенергії. Потреба в цьому додатковому устаткуванні викликана тим, що тиск в таких системах не перевищує 0,6 мПа.

Сучасні автономні системи забезпечуються такими насосами, які сприяють надійній і ефективній роботі опалення, продовження термінів його служби. Для досягнення оптимальних результатів необхідно дати практичну відповідь на питання про те, як підібрати циркуляційний насос для системи опалення. В такому випадку будуть виключені збої в роботі, знижені шуми в трубопроводах і радіаторах, досягнута економія електроенергії і підвищена тепловіддача систем.

 

ЩО КРАЩЕ - ЦИРКУЛЯЦІЙНИЙ НАСОС З МОКРИМ ЧИ СУХИМ РОТОРОМ?

     

Рішення проблеми забезпечення ефективної циркуляції теплоносія в опалювальній системі можливе  двома шляхами. Перший спосіб полягає в спорудженні замкнутої системи з труб великого розміру, що потребує великих фінансових витрат, а другий - у включенні в системи циркуляційних насосів, при якому досягається висока ефективність при набагато менших витратах.

Говорити будемо саме про другий спосіб. Важливим є правильний вибір циркуляційного опалювального насоса. Перш за все, слід знати, що прилади бувають двох видів, кожен з яких має право на існування, відрізняючись між собою по місцю влаштування  і експлуатаційних характеристиках.

Циркуляційні насоси з мокрим роторами застосовуються в тих випадках, коли протяжність трубопроводів в приватних домоволодіннях не настільки висока. Їх ротори з крильчатками обертаються в рідині, що знаходиться всередині корпусів, прискорюючи рух теплоносіїв. Рідина якраз виконує функції охолодження і змащення механізмів. При монтажі таких насосів важливо особливу увагу приділяти горизонтальності валів, щоб усередині корпусів завжди була присутня вода.

     

До переваг циркуляційних насосів мокрого типу відносяться:

 

  • Практично 100-процентна безшумність;

 

  • Можливість безступінчастого перемикання швидкостей обертання роторів;

 

  • Висока надійність в експлуатації;

 

  • Тривалі терміни роботи;

 

  • Відсутність потреби в технічному обслуговуванні;

 

  • Простий ремонт і настройка насосів;

 

  • Прийнятна вартість приладів.

 

Недоліком циркуляційних насосів з мокрими роторами є невисокий коефіцієнт корисної дії, який не перевищує 50 відсотків.

Насоси циркуляційні з сухими роторами, що застосовуються в системах опалення великої протяжності, функціонують за принципом повної відсутності контактів роторів з теплоносіями. У них між робочою частиною ротора і електродвигуном встановлюються кільця ущільнювачів.

Істотною перевагою цього типу насосів є високий коефіцієнт корисної дії, що дорівнює 80 відсоткам. До недоліків відносяться високі рівні шумів. Насоси найкраще встановлювати в окремих приміщеннях. В процесі експлуатації необхідний контроль за якістю теплоносіїв, оскільки наявність в них зважених часток, а також пилу в навколишньому повітрі нерідко призводить до пошкодження ущільнювачів з усіма витікаючими наслідками.

 

ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧЕ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЦИРКУЛЯЦІЙНИХ НАСОСІВ

 

Майже два десятиліття діє спеціальна шкала, по якій здійснюється тестування обладнання, в тому числі циркуляційних насосів, в стандартних режимах роботи. Насоси можуть досягати межі А, який є вигідним варіантом по енергоспоживанню.     

Насоси з мокрим роторами, корпуси яких виготовляються з чавуну, а робочі вали - з кераміки або нержавіючої сталі, можуть перекачувати рідини температурою від +2 до +110 градусів. Низьке споживання електроенергії пояснюється тим, що використовуються важливі вдосконалення в гідравліці і електричному двигуні.

Використовувані електронні системи забезпечують автоматичне регулювання тиску в опалювальних системах. Наявні частотні перетворювачі гарантують автоматичні зміни швидкості обертання двигунів, які залежать від потреб систем.

Точність настройки циркуляційних насосів забезпечується автоматизацією процесів та наявністю високочутливих датчиків. Має можливість використання нічного режиму роботи і межі зниження частоти обертання. Все це забезпечує зниження витрат електроенергії.

 

     

РІЗНІ ПОТУЖНОСТІ ЦИРКУЛЯЦІЙНИХ НАСОСІВ І СПОСОБИ ЇХ МОНТАЖУ

 

На вітчизняному ринку покупцям доступні циркуляційні насоси самих різних потужностей, що дає можливість вибору оптимальних  їх варіантів для певних умов майбутньої експлуатації. Від потужності залежить функціонування циркуляційних насосів і всіх опалювальних систем в цілому.

Ефективність опалення залежить і від правильного монтажу циркуляційних насосів. Кращим способом є установка на обратках перед котлами. Причин для такого вирішення питання є дві. Перша полягає в тому, що насосу доведеться працювати в умовах більш низьких температур, а, значить, і терміни його функціонування будуть набагато довше.

Друга причина - це позбавлення від заповнених повітрям просторів вгорі котлів і їх повне заповнення водою. Циркуляційний насос для опалення, встановлений перед  насосом, буде штовхати повітря в котел, а тому повітря в ньому не буде. Якщо ж насос стоїть на подачі, то він бере теплоносій з котла, що сприяє створенню вакууму в верхній частині приладу опалення, який  приводить до закипання котлів.

 

* Висновок зі сказаного можна зробити такий: циркуляційні насоси вибирають за такими основними параметрами, як потужність насоса, вид ротора - мокрий або сухий, ступінь економічного функціонування. У нас фахівці допоможуть зробити вибір на самому оптимальному варіанті.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход

Теги

вибір твердопаливного котла (3) твердопаливні котли (3) сталевий твердопаливний котел (1) чавунний твердопаливний котел (1) газові котли (1) вибір газового котла (1) бойлери (6) бойлер з сухим теном (3) види бойлерів (6) електричний котел (2) види електричних котлів (2) вибір електричного котла (2) циркуляційний насос (1) види циркуляційних насосів (1) насос у систему опалення (1) стальний твердопаливний котел (1) види газових колонок (4) димохідна газова колонка (2) парапетна газова колонка (2) глибинний насос (1) види глибинних насосів (1) види радіаторів опалення (2) вибір радіаторів опалення (2) типи радіаторів опалення (2) газовий конвектор (2) димохідний газовий конвектор (2) парапетний газовий конвектор (2) види електричних конвекторів (2) електричні конвектори (2) види кондиціонерів (1) який кондиціонер кращий (1) типи кондиціонерів (1) газові колонки (1) Встановлення кондиціонера (1) дізнатися вартість установки кондиціонера - Львів (1) Київ (1) Україна (1)