Конденсаційний або звичайний газовий котел, як вибрати?

Люди при виникненні потреби обладнання опалювальних систем в будинках, на дачах стикаються з проблемою його вибору. Нерідко вони задаються і питанням, чи варто вибрати конденсаційний котел, або все-таки зупинитися на звичайному газовому приладі?

Випуск пристроїв конденсаційного типу було розпочато з метою більш економних витрат газу і зниження собівартості всього газового опалення. Доцільно купувати прилади цього типу, коли вартість газу висока, тобто в умовах наших реальностей. Це пов'язано із економічністю функціонування даного опалювального обладнання.

 

ВІДМІННІ ОЗНАКИ КОНВЕКЦІЙНИХ І КОНДЕНСАЦІЙНИХ КОТЛІВ

 

Конденсаційні агрегати набагато дорожчі конвекційних, тобто традиційних пристроїв. Може виникнути питання, чому така різниця у вартості, якщо вони зовні практично однакові. Відмінності стають помітними відразу, якщо зняти кожух.

Відмінними характеристиками традиційних (конвекційних) котлів є такі фактори:

  • Менша вартість;
  • Виробляються в настінних і підлогових варіантах;
  • У комплектацію входять довговічні та надійні теплообмінники;
  • На відміну від конденсаційних побратимів не утворюється багато кислотного конденсату;
  • Палива споживають більше, ніж конденсаційні прилади;
  • Моделі з відкритими камерами згоряння для горіння споживають повітря з приміщень, де встановлені. Цим сприяють їх охолодженню.

Для конденсаційних агрегатів характерні такі ознаки:

  • Менше споживання палива, яке особливо помітно в умовах м'яких зим;
  • Використовуються закриті камери згоряння, чим пояснюється їх безпека. Вони також не вихолоджують приміщень;
  • Вартість даних пристроїв вища;
  • Утворюється багато кислотного конденсату, а тому димоходи повинні відрізнятися стійкістю до корозії;
  • Потрібно відведення конденсату в каналізацію;
  • Знайти модель, яка має ту ж міцність, що і підлогові чавунні традиційного виконання, складно.

     

При експлуатації традиційного виду цього обладнання продукти згоряння, що відводяться, мають досить високу температуру, а тому конденсація не відбувається. Це призводить до втрати частини енергії. Правда, впливів агресивного конденсату не відчувають димоходи й елементи самих агрегатів.

У конвекційних пристроях не забезпечується повне використання енергії, яка міститься в паливі. Водяна пара утворюється і відлітає разом з продуктами згорання, несучи приховану теплоту. Для запобігання таких втрат потрібна конденсація пари, що виникає при охолодженні продуктів згоряння до низьких температур.

Стійкі до впливів конденсату котли стали виготовлятись після того, як була впроваджена інноваційна технологія зварювання нержавіючої сталі. Правда, як матеріали для цього, так і сама технологія, є дорогими, що робить конденсаційні котли досить дорогим задоволенням.

 

     

ВІДВЕДЕННЯ ПРОДУКТІВ ЗГОРЯННЯ - ВАЖЛИВИЙ КРИТЕРІЙ РОБОТИ КОТЛІВ

 

Пристрої традиційного типу комплектуються переважно відкритими камерами згоряння. Відведення продуктів згоряння відбувається завдяки природній тязі, яка виникає в результаті температур горючих продуктів і зовнішнього повітря, через димоходи. З самих приміщень, які опалюються даним обладнанням такої конструкції, здійснюється постійний приплив повітря, без якого неможливе спалювання газу.

Щоб конденсаційне обладнання забезпечувало максимально-ефективну тепловіддачу, недостатньо природної димохідної тяги. Причина - в низьких температурах продуктів згоряння, які відводяться. Для усунення цього недоліку агрегати із закритими камерами обладнуються вентиляторами, які забезпечують нагнітання повітря в топки.     

Виникаючі надлишкові тиски виштовхують продукти згоряння через відвідні канали, які приєднуються до котлів. Дане прогресивне рішення гарантує високу безпеку, оскільки продукти згоряння жодним чином не можуть потрапити в приміщення. Зменшуються тепловтрати і досягається високий комфорт. Повітря надходить в обладнання по впускному клапану, а тому він жодним чином не вихолоджує кімнати.

Для пристроїв із закритими камерами використовуються димоходи «труба в трубі», тобто коаксіальні канали. Зовнішня труба необхідна для подачі повітря в котли, внутрішня - для відводу продуктів згоряння назовні.

Дані агрегати потужністю до 30 кВт відмінно функціонують при використанні каналів, виведених через зовнішні стіни. Якщо потужність вище даного показника, то канал виводиться вище рівня даху.

Недоліки цього обладнання полягають, звичайно ж, в досить високій вартості, недоступній для певної частини наших співвітчизників. Правда, завдяки ощадливому використанню газу, можна досягти певної економії й самого палива, і грошових коштів.

 

     

ЯК ККД КОТЛІВ ПЕРЕВИЩУЄ СТОВІДСОТКОВУ ПОЗНАЧКУ?

 

Коефіцієнт корисної дії являє собою відношення одержуваного теплоносієм тепла до кількості тепла, яке утворилося при спалюванні палива. Спочатку брався до уваги лише такий показник, як питома теплота згоряння палива. При цьому до уваги не бралася теплова енергія, яка перебуває у водяній парі (що утворюється в процесі спалювання).

Конденсаційні котли своєю появою дали можливість використання прихованого тепла, наявного у водяній парі. Дана величина для природного газу - близько 11 відсотків. Класичні методики обчислення коефіцієнта теоретично дозволяють отримувати показник до 111 відсотків.     

Відмінною особливістю приладів даного типу полягають в тому, що їх ККД може перевищувати 100 відсотків. Остання цифра це здатність палива виділяти тепло, або кількості тепла, яке міститься в сухих продуктах згоряння, які не мають в собі вологи. Загальна ж кількість тепла може мати розміри, які більші на розмір прихованої теплоти, раніше неврахованої.

Різні види палива мають і різну приховану теплоту, що залежить від кількості водяної пари, який з'являється при згорянні. Природний газ, наприклад, відрізняється величиною в 11%, пропан - в 9%, рідке паливо - в 6%. За діючими методиками ККД теоретично може дорівнювати 111, 109 і 106 відсотків. Практичним досвідом встановлено, що фактично ККД буде нижче анонсованих на 2-4 відсотки. Але навіть в такому випадку це може вважатися ідеальним результатом.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход

Теги

вибір твердопаливного котла (3) твердопаливні котли (3) сталевий твердопаливний котел (1) чавунний твердопаливний котел (1) газові котли (1) вибір газового котла (1) бойлери (6) бойлер з сухим теном (3) види бойлерів (6) електричний котел (2) види електричних котлів (2) вибір електричного котла (2) циркуляційний насос (1) види циркуляційних насосів (1) насос у систему опалення (1) стальний твердопаливний котел (1) види газових колонок (4) димохідна газова колонка (2) парапетна газова колонка (2) глибинний насос (1) види глибинних насосів (1) види радіаторів опалення (2) вибір радіаторів опалення (2) типи радіаторів опалення (2) газовий конвектор (2) димохідний газовий конвектор (2) парапетний газовий конвектор (2) види електричних конвекторів (2) електричні конвектори (2) види кондиціонерів (1) який кондиціонер кращий (1) типи кондиціонерів (1) газові колонки (1) Встановлення кондиціонера (1) дізнатися вартість установки кондиціонера - Львів (1) Київ (1) Україна (1)