Поради експерта - настінний або підлоговий газовий котел?

Щоб визначитися з підбором і установкою оптимального опалювального обладнання, потрібно порівняти газові прилади. У цьому питанні неоціненною буде допомога фахівців Інтернет-супермаркету «ЕСПО», на досвіді яких написана ця стаття.

Для початку розглянемо характеристики котлів на газу. На їх підставі кожен споживач зможе зрозуміти відмінності підлогового і настінного виду та зробити вибір на користь того або іншого типу.

 

ГАЗОВІ ПІДЛОГОВІ КОТЛИ: ПЛЮСИ І МІНУСИ

 

Ці підлогові пристрої мають габарити порядку 800х500х800 мм. Залежно від використовуваних для їх виготовлення матеріалів можуть мати вагу до 100 кг. На перший погляд, це майже такі ж габарити, як і у пральних машин, проте місця для їх установки необхідно набагато більше. Чому? Так, тому, що потрібне ще і місце для монтажу насосів та їх колін, кранів, втулок; бойлерів, оскільки найчастіше використовуються одноконтурні моделі. Нормативні вимоги передбачають ще й дотримання певних відстаней.

Здійснення монтажу такого обладнання вимагає набагато більше капіталовкладень. До того ж обов'язковим є наявність вертикального димоходу, можливість облаштування якого не завжди доступна.

Потужність підлогових агрегатів на газу вище показника настінних моделей (без урахування конденсаційних). При їх використанні можуть опалюватися набагато більші площі, наприклад, повноцінні 2-поверхові особняки.

     

Експлуатація підлогового обладнання відрізняється більшою надійністю, ніж настінного. Воно має більш просту електроніку. Разом з цим, функціонування пристроїв цього типу достатньо гучне, що створює відчутні незручності для роботи і відпочинку користувачів. А тому є необхідність влаштування топкової в кутку приміщення, а краще в підвалі.

Коли користувач відчуває потребу в приладі високої потужності, йому варто зупинити увагу саме на підлогових варіантах. Правда, в холодні зимові часи, при зниженні тиску в газових мережах через підвищення повсюдного відбору газу можуть виникати проблеми з запуском агрегатів. Подібні недоліки виникають найчастіше на тупикових газопроводах і найбільш віддалених від ГРП (газорозподільних пунктів) ділянках.     

 

     

ГАЗОВІ НАСТІННІ КОТЛИ: ПЛЮСИ І МІНУСИ

 

Габарити настінних агрегатів  дорівнюють близько 850х500х400 мм, вага - до 50 кг. Їх вішають на стіни, в чому і полягає їхня відмінна риса. Зазвичай їх виконують у двоконтурних варіантах, завдяки чому використовуються не тільки для опалення, але і для гарячого водопостачання, представляючи собою щось на зразок вбудованих газових колонок.

Для них необхідно менше місця, ніж для підлогових варіантів. В комплекті з настінним обладнанням йдуть необхідні комплектуючі, тобто основне обв'язування і насоси, розширювальні баки та термометри, манометри і т.д. Часто вони є вже вбудованими. Це й полегшує підбір комплектації, але паралельно робить прилади більш складними, а також більш примхливими в розрізі роботи електронної частини.

Компактність цього виду обладнання робить простішим і дешевшим його монтаж. Під нього не потрібно багато місця. Щось типу однієї додаткової навісної шафи на кухні. Продукти горіння відводяться через вертикальні димоходи, або прямо через стіни. Спеціального будівництва вертикального димоходу на дах не потрібно. Повністю зняте питання і про розміщення розширювальних бачків.

Камери згоряння цих пристроїв - закритого типу. На потреби горіння повітря поставляється безпосередньо з вулиці.

До недоліків настінних моделей відноситься порівняно менша потужність, правда, якщо не брати до уваги конденсаційні пристрої.     

 

     

ЯКИЙ ГАЗОВИЙ КОТЕЛ ВИБРАТИ: ПІДЛОГОВИЙ АБО НАСТІННИЙ?

 

Остаточні підсумки по проблемі, як і яке газове обладнання вибрати, підлогове або настінне, будемо підводити після невеликої згадки про конденсаційні прилади. В настінному виконанні вони відрізняються більш високою потужністю в порівнянні з класичними варіантами. Якщо планується ще і організація опалення теплою підлогою, вони будуть вельми доречні.

Хороші всі розглянуті агрегатні типи, але окремі моделі можуть бути менш вдалими. Залежно від переслідуваних цілей можливе використання певних варіантів опалювального обладнання. Для опалення квартири цілком достатньо настінних моделей, а для великого котеджу – підлогових (або конденсаційних). У невеликих будинках можуть використовуватися обидва варіанти, які забезпечать бажаний ефект в підтриманні належного температурного режиму.     

Часто установка даного обладнання здійснюється замість твердопаливних котлів або печей. Це означає, що є готові димоходи на даху, тому їх доопрацювання для підлогових пристроїв не викликає багато проблем. Можна також звільнити місце для використання настінного варіанту цієї техніки.

Зручні настінні моделі і в плані того, що можуть забезпечувати гаряче водопостачання. При відкритті крана включаються котел, і тече гаряча вода. Правда, є деякі скарги на роботу електроніки, а тому найкраще зупиняти свій погляд на продукції перевірених брендів.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход

Теги

вибір твердопаливного котла (3) твердопаливні котли (3) сталевий твердопаливний котел (1) чавунний твердопаливний котел (1) газові котли (1) вибір газового котла (1) бойлери (6) бойлер з сухим теном (3) види бойлерів (6) електричний котел (2) види електричних котлів (2) вибір електричного котла (2) циркуляційний насос (1) види циркуляційних насосів (1) насос у систему опалення (1) стальний твердопаливний котел (1) види газових колонок (4) димохідна газова колонка (2) парапетна газова колонка (2) глибинний насос (1) види глибинних насосів (1) види радіаторів опалення (2) вибір радіаторів опалення (2) типи радіаторів опалення (2) газовий конвектор (2) димохідний газовий конвектор (2) парапетний газовий конвектор (2) види електричних конвекторів (2) електричні конвектори (2) види кондиціонерів (1) який кондиціонер кращий (1) типи кондиціонерів (1) газові колонки (1) Встановлення кондиціонера (1) дізнатися вартість установки кондиціонера - Львів (1) Київ (1) Україна (1)