Як вибрати газовий котел, корисні поради

Проблема вибору газового котла виникає досить часто, коли з’являється в них потреба. Компаній-виробників безліч, типів і моделей – не менше. Тут не важко заплутатися людині, не обізнаній в нюансах. На ринку очі розбігаються від пропозицій. На якій же зупинитись? Прислухайтесь до наших порад і зробите єдиновірний крок.

 

ПОРАДА №1: З ЧОГО ПОЧИНАТИ ВИБІР КОТЛА НА ГАЗУ?

 

Починати варто з того, яке саме газове обладнання потрібне в конкретному випадку. Краще за все, коли на етапі зведення будови визначається тип опалювальної системи, а, значить, і модель котла, місце його встановлення.

Важливо, щоб на момент придбання газового котла покупець знав площу приміщень, які будуть опалюватись. Не завадять і знання про тип будови та її характеристики. Все це допоможе купити той газовий котел, з яким не буде ніяких проблем в процесі експлуатації, а необхідний температурний режим встановлюватиметься при мінімальних затратах енергоносіїв.

 

ПОРАДА №2: В ЧОМУ ПЕРЕВАГИ І НЕДОЛІКИ ГАЗОВИХ КОТЛІВ?

 

Котли на газу вибираються тоді, коли наявні магістральні газопроводи і є можливість підведення голубого палива до будинку. Природний газ, хоч і став уже не найдешевшим видом палива, залишається ефективним. Його використання – гарантія швидкого досягнення необхідної температури навіть у приміщеннях великих розмірів.

До недоліків відносяться такі моменти, як досить тривала процедура оформлення документації на встановлення газового обладнання. В опалювальних системах з котлами на природному газі для циркуляції теплоносіїв застосовуються насоси, що робить експлуатацію залежною від електромережі.

 

     

ПОРАДА №3: ДИМОХІДНИЙ, ПАРАПЕТНИЙ ЧИ КОНДЕНСАЦІЙНИЙ ГАЗОВИЙ КОТЕЛ?

     

Сучасний ринок пропонує співвітчизникам газові котли димохідного, парапетного і конденсаційного типу. Кожному властиві плюси і мінуси. На якому ж типі зупинитись?

Димохідний котел на газу може мати відкриту або закриту камеру згорання. Різниця між ними в тому, що для парапетних не потрібні традиційні димохідні канали. Вони комплектуються димохідними коаксіальними приставками, котрі мають тип труби в трубі. Димові гази викидають через коаксіальні димоходи на вулицю. Ним же подається необхідний для горіння кисень.

Наявність відкритої камери в котлі на газу вимагає облаштування димохідних каналів, через які викидаються продукти горіння. Кисень же для горіння береться безпосередньо з приміщення, в якому встановлено котел. Димохідні котли будуть ефективними за умови хорошої тяги та достатньої притяжної вентиляції.

Котли конденсаційного типу функціонують завдяки використанню досить нової технології. Вони забезпечують відчутну економію споживаного природного газу. Особливо високою ефективністю конденсаційні газові котли відрізняються при їх використанні в системах з теплою підлогою. Це пояснюється використанням низьких температурних режимів теплоносіїв, при яких настає ефект конденсації тепла з продуктів горіння.

 

ПОРАДА №4: ОДНО- ЧИ ДВОФУНКЦІЙНІ КОТЛИ НА ГАЗУ?

 

В залежності від кількості функцій, які виконуються газовим котлом, бувають однофункційні і двофункційні опалювальні прилади:

 

  • Одноконтурні (однофункційні) - використовуються лише для опалення;

 

  • Двоконтурні (двофункційні) – також нагрівають воду, але не лише для опалення, а й для гарячого водопостачання.

 

Перший вид відрізняється простою схемою і конструкцією, а, значить, і має меншу вартість. В котлах другого виду присутній теплообмінник, який забезпечує гарячою водою побутові потреби людей. Вони можуть забезпечуватись додатково бойлерами, а це все подорожчання агрегатів опалення.

 

     

ПОРАДА №5: НАВІСНІ ЧИ ПІДЛОГОВІ ГАЗОВІ КОТЛИ?

     

Між навісними та підлоговими котлами є істотна різниця. Справа в тому, що перші призначені переважно для побутового використання. Їх монтаж виконати не складно. Часу багато для цього не потрібно. Вони відрізняються компактністю і малою вагою. Мають невелику потужність 12-35 кВт, якою достатньо для квартири чи заміського будинку.

Установка підлогових котлів пов’язана з необхідністю додаткових зусиль. Такі котли є переважно однофункційними. Комплектуються чавунними і стальними теплообмінниками і багатоступінчастими газовими пальниками.

 

ПОРАДА №6: З ОДНИМ ЧИ ДВОМА ТЕПЛООБМІННИКАМИ?

 

Одноконтурні котли випускаються з одним теплообмінником, котрий необхідний для нагрівання теплоносіїв для опалювальних систем. Однак є моделі, котрі укомплектовані бітермічними теплообмінниками.  Їх конструкція така, що можливе одночасне нагрівання і теплоносія, і води для господарських потреб.

Такі газові котли мають компактні розміри і меншу вартість, оскільки їх гідравлічна система більш спрощена. Звідси і більше уваги до них у потенціальних покупців.

Двоконтурні агрегати можуть мати один або два теплообмінника. Газовий котел з двома теплообмінниками  використовують для нагрівання теплоносія для опалювальних систем і для гарячого водопостачання.  Для нього особливо небезпечними є накипи, що з’являються  в каналах протікання рідини при високих температурах.

Якщо в місцях використання вода має високу жорсткість, то правильним придбанням буде саме газовий котел, який має два теплообмінника. В них вода не буде піддаватись прямому нагріванню полум’ям пальника, а тому й поява накипу менш ймовірна.

 

*    Наші поради – це поради від досвідчених спеціалістів, котрі протягом тривалого часу займаються опалювальним обладнанням, а тому знають про нього абсолютно все.

 

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход

Теги

вибір твердопаливного котла (3) твердопаливні котли (3) сталевий твердопаливний котел (1) чавунний твердопаливний котел (1) газові котли (1) вибір газового котла (1) бойлери (6) бойлер з сухим теном (3) види бойлерів (6) електричний котел (2) види електричних котлів (2) вибір електричного котла (2) циркуляційний насос (1) види циркуляційних насосів (1) насос у систему опалення (1) стальний твердопаливний котел (1) види газових колонок (4) димохідна газова колонка (2) парапетна газова колонка (2) глибинний насос (1) види глибинних насосів (1) види радіаторів опалення (2) вибір радіаторів опалення (2) типи радіаторів опалення (2) газовий конвектор (2) димохідний газовий конвектор (2) парапетний газовий конвектор (2) види електричних конвекторів (2) електричні конвектори (2) види кондиціонерів (1) який кондиціонер кращий (1) типи кондиціонерів (1) газові колонки (1) Встановлення кондиціонера (1) дізнатися вартість установки кондиціонера - Львів (1) Київ (1) Україна (1)