Загальні відомості про повітряне кондиціонування

Надзвичайно важливим елементом житлових і робочих приміщень є провітрювання. Люди, як живі організми, кожну секунду поглинають кисень, виділяють вуглекислий газ, підвищуючи вологість навколишнього повітря. Запахи, шкідливі речовини і гази можуть виділятися всіляким обладнанням, хімічними речовинами, матеріалами. Сприятлива обстановка може бути забезпечена позбавленням від всього цього, яке забезпечується вентиляцією.

 

ЧОМУ ВІКНА НЕ ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ ДОСТАТНЬОГО КОНДИЦІОНУВАННЯ?

 

Практично всі приміщення, які використовуються людиною для життя і трудової діяльності, мають вікна, часом воно одне, а часом - і кілька. Вони використовуються для провітрювання. Однак, цей спосіб далекий від досконалості і має достатню кількість мінусів.

Перш за все, вікно може виявитися недостатньо великим, а тому в приміщення потрапляє недостатня кількість чистого повітря. Зовні стан повітря або погодні умови не завжди сприяють провітрюванню шляхом використання вікон. Вікна не завжди є. Вони також можуть не відкриватися. Ось тому-то без використання систем повітряного кондиціонування обійтися досить складно.     

 

     

ЯКІ ВИДИ СИСТЕМ КОНДИЦІОНУВАННЯ ДОСТУПНІ ДЛЯ ПРИДБАННЯ?

 

В даний час на ринку можуть бути придбані різні системи, призначені для забезпечення приміщень чистим повітрям і видалення забрудненого. Це такі системи, як:

  • Витяжні;
  • Припливні;
  • Припливно-витяжні.

Зупинимося на кожному з типів, щоб споживач мав чітке уявлення про використовувані технології. Витяжна система видаляє з приміщень непотрібне повітря. Робота таких агрегатів забезпечується використанням декількох вентиляторів, що відкачують повітря назовні, за межі приміщень. Великою популярністю даний варіант не користується.

Припливна система відрізняється принципом дії, який є протилежним першому. Вона забезпечує подачу повітря всередину приміщень. Для моделі роботи даного типу необхідний індивідуальний підхід до виконання монтажу. Буде потрібно вивчення робочого об'єкту, проведення необхідних розрахунків та підготовка необхідного обладнання.

Ринок пропонує і прилади компактних розмірів, відмінно підходять для приміщень невеликих розмірів. Забезпечити великі об'єкти системами припливної вентиляції вельми проблематично, якщо поруч не буде кваліфікованих фахівців, котрі допоможуть з вибором обладнання.

Високою ефективністю і поширеністю відрізняються припливно-витяжні системи, в яких зібрані всі кращі можливості перших двох типів. Канальними вентиляторами якісно і швидко викачується з приміщень брудне повітря. Воно замінюється очищеним повітрям з вулиці. Повітря проходить очистку і нагрівання, після чого відбувається його подача в приміщення.     

 

     

ПРИНЦИП РОБОТИ СИСТЕМ ПОВІТРЯНОГО КОНДИЦІОНУВАННЯ

 

Функціонування таких систем здійснюється по одному з двох варіантів:

  • Використання двох систем. Кожна з них має свої певні функції, які не залежать одна від одної. Одна система застосовується для викачування повітря, а інша - для подачі попереднього очищеного повітря з вулиці.
  • Установка єдиної системи, що одночасно виконує обидві функції.
    Кожен вид має свої переваги та особливості. У будь-якому випадку діє одне обов'язкове правило, яке полягає в тому, що обсяги повітря, що подається і відкачується, завжди повинні бути однаковими. Надлишок або нестача повітря в приміщенні призводить до порушень температури, появи неприємних відчуттів і т.д.

 

     

ЯК ОРГАНІЗОВУЄТЬСЯ ПОВІТРЯНЕ КОНДИЦІОНУВАННЯ ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ?

 

У приміщеннях різного призначення і використання потрібне і різне повітряне кондиціювання. Для житлових приміщень можуть використовуватися центральні, звичайні або зональні спліт-системи.     

Для центральних систем установка зовнішніх блоків може бути здійснена на балконах. У нових будинках для цих цілей можуть бути відведені спеціальні місця. При установці такої системи до кожної квартири здійснюється підводка двох труб з використанням фанкойлів. Може встановлюватися лише один - центральний. При установці індивідуальних фанкойлів в кожній кімнаті доступне регулювання температурного режиму в кожному окремому приміщенні.

Зональні спліт-системи дозволяють організовувати повітряну вентиляцію в декількох квартирах або на цілому поверсі. При цьому можливі розбіжності між мешканцями через розмір плати за експлуатацію систем. Влітку дехто відсутній, а ті сусіди, які постійно перебувають вдома, користуються свіжим повітрям в повному обсязі.

Індивідуальні спліт-системи мають проблему при їх установці, оскільки для зовнішніх блоків потрібна частина стіни зовні. До того, проблемою є конденсат, який потрібно зливати в каналізацію всередині квартир. Зовнішні блоки не можуть бути встановлені на балконах і сходових клітках

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход