Правильна вентиляція - прекрасний ресторан

ventilyaciya-restorana-0Справжньому ресторану потрібна оптимальна атмосфера. Тоді буде і віддана клієнтура, і приплив нових відвідувачів. Що для цього необхідно зробити? Відмінна кухня? Звичайно. Високопрофесійний шеф-кухар? Само собою зрозуміло.

Але дивовижні страви, приємна музика, відмінне обслуговування - це ще не все. У приміщенні повинен панувати комфортний мікроклімат. Все приховане за дорогими декораціями наповнює чистим повітрям простір, створюючи умови для повного відчуття смаку їжі і для насолоди і розслаблення.

У РЕСТОРАНІ ПОТРІБНА ВЕНТИЛЯЦІЯ?

Це майже риторичне запитання: без такого обладнання, звичайно ж, не обійтися. Наявність мультизадачної системи забезпечує одночасне рішення відразу декількох проблем з повітрям, зокрема, його очищенням, зволоженням і охолоджуванням.

Інтелектуал-управління гарантує плавні зміни налаштувань, стосовно заповнюваності залу і природних умов клімату. Вентиляція видаляє неприємні запахи, які виникають при приготуванні їжі, від кальянів, з санвузлів. Ресторан відрізняється комфортним температурним режимом, оптимальною вологістю. Він завойовує репутацію закладу з бездоганним стилем, в якому створені умови для приємного проведення часу з близькими і друзями, бесід, дегустації вишуканих страв, ділових зустрічей.

ЩО СОБОЮ ЯВЛЯЄ КОМФОРТНІСТЬ МІКРОКЛІМАТУ?

Методи обробки повітряних мас не можуть бути представлені без вентиляції і кондиціювання. Таке обладнання зв'язується управлінськими блоками з автозміною повітряних параметрів.

Нормативи передбачають для ресторанчиків невеликих розмірів, в яких кухня і зал по площі не перевищують 50 кв. м, наявність єдиної  установки припливного типу, якої достатньо для виконання поставлених завдань. Для інших випадків потрібна установка окремих вентиляційних систем для кухонь, підсобних приміщень і залів.

Для вентилювання кухонь, особливо гарячих цехів, потрібні високопотужні установки, які впораються з випарами, запахами, жирами. При їх монтажі встановлюються парасолі і шафи, що забезпечують відведення потоків. Їх місце розташування - над духовими шафами або плитами, фритюрницями або барбекю, а також над місцями роботи кухарів. Припливне обладнання здатне забезпечити належні умови діяльності персоналу і в гарячих цехах.

У залах використовуються приточно-вентиляційні системи, обладнані регулюванням температурних параметрів, повітряних потоків, вологості, на які істотно впливають не тільки внутрішні умови, а й зовнішні погодні. Діапазон основної зони роботи знаходиться на висоті 120-175 сантиметрів від підлогового покриття. Зміна швидкості руху залежить від потреб.

ventilyaciya-restorana-1     ventilyaciya-restorana-2

ВАРІАНТИ ВЕНТИЛЯЦІЙНИХ СИСТЕМ

Сучасні ресторани в даний час обладнуються вентиляційними пристроями, що функціонують на основі:

  • Канальних кондиціонерів;
  • Обладнання припливно-витяжної типу.

В оптимальному варіанті їх вибір здійснюється в індивідуальному порядку для кожного окремого проекту. На нього впливають площі ресторанних приміщень, фінанси власника.

Функціонування припливно-витяжних систем відбувається на механічному відведенні повітря і його притоці. Для цього застосовуються комплекс-моноблоки або установки роздільних моделей. Економічно вигідніше використовувати єдині агрегати припливно-витяжні. Вони вже мають спецблок (рекуператори), які шляхом використання тепла повітря, який відводиться, нагрівають припливне холодний.

Такі установки в обов'язковому порядку доповнюються:

  • Фільтром для тонкої очистки мас і видалення частинок пилу;
  • Клапанів для регулювання приток при вимкнених вентиляторах;
  • Калорифером, який необхідний для нагріву надходять повітряних потоків в холодні пори.

Повітряні вентиляційні системи підтримують на необхідному рівні повітрообмін по всіх приміщеннях ресторану. При використанні роздільних систем для відведення і припливу повітря необхідно робити їх вибір таким чином, щоб була однакова продуктивність. Це забезпечує досягнення балансу, виключає протяги і дискомфортні відчуття. Якщо намічається використання установок-моноблоків, то в процесі монтажу проблем не виникає. Легко і точно виконується і настройка вентиляції. Система гарантує автообробіток повітря.

Якщо система проектується правильно, то обов'язково будуть використовуватися роторні або пластинчасті спецпристрої-рекуператори. Вони мають високий коефіцієнт корисної дії, економічні. Правда, у кожного є і певні негативні моменти. До них відносяться обмерзання пластин з металу у одного виду і складна конструкція з недешевим обслуговуванням - у іншого. Якщо спостерігаються суворі зими, то необхідно доповнення калориферами - водяними або електричними, що забезпечують економію енергетичних ресурсів.

Вентиляційні системи, виконані з використанням канального кондиціонера, забезпечують відмінний мікроклімат в ресторанах, які відрізняються високою відвідуваністю. Це - і відмінний обмін повітря, і приплив його свіжих потоків, і комфортні температурні параметри, і оптимальні показники вологості, і нагрів, охолодження або очищення, осушення і зволоження.

ventilyaciya-restorana-3     ventilyaciya-restorana-4

Системи відрізняються позитивними якостями, які полягають:

  • В очищенні повітря в кілька ступенів;
  • В економічних витратах енергетичних ресурсів, це особливо відчувається, коли використовуються і рекуператори;
  • У збалансованості розподілу відпрацьованих повітряних потоків в просторі;
  • У застосуванні свіжого повітря, що нагнітається.

Важливим моментом є й те, що для внутрішніх блоків може використовуватися прихований монтаж, який проводиться за декораційних оформленням або прихованими стелями. Одночасно системи забезпечують корисним повітрям одне або декілька приміщень.
Щоб досягти оптимального рівня очищення повітря використовуються складні фільтрувальні системи з таких фільтрів: тонкого очищення, кехітіновий з екстрактів зеленого чаю і абсорбент, виконаний на вугільній основі.

В даному обладнанні з вулиці потік прямує у внутрішній блок. Відбувається змішування в внутрішнім повітрям і маса направляється через фільтри. При цьому повітря зволожується або осушується, охолоджується або нагрівається. Далі потрапляє в ресторанне приміщення через повітроводи. Необхідна швидкість створюється вентилятором канальним. Решітки забору, які мають клапани регулювання, монтуються за межами приміщень, найчастіше на задній стороні будівлі.

У процесі створення ресторанної вентиляції не обійтися без капіталовкладень. Але затишна атмосфера, відмінна кухня, сучасний інтер'єр - це нові клієнти, які і зроблять ресторан успішним, а бізнес - прибутковим.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход