Що собою являє центральне кондиціонування

Використовувані в даний час систем кондиціонування прийнято розділяти на центральні та локальні. Під локальними маються на увазі міні спліт-системи, монтаж яких здійснюється на стіни, а під центральним - системи типу чіллер-фанкойл, канальні установки або мультизональні VRF прилади.

Центральний тип в квартирі або будь-яких інших приміщеннях забезпечується за допомогою повітряних потоків. Він реалізується вбудованими в центральні повітроводи випарними блоками кондиціонерів великої потужності. Охолоджені ними потоки повітря розподіляються рівномірно по приміщеннях.

Центральна кліматична техніка очищає, попередньо охолоджує або нагріває припливне вуличне повітря та роздає його системами повітропроводів по приміщеннях. До складу такої схеми входять центральний кондиціонер, повітряний фільтр, водяний або електричний нагрівач повітря, фреоновий або водяний повітроохолоджувач, вентиляційна секція і шумопоглиначі.

 

ЕКСПЛУАТАЦІЯ ЦЕНТРАЛЬНОГО КОНДИЦІОНУВАННЯ

 

Дана система при використанні в зимовий час може в кондиціонері мати спеціальний повітряний зволожувач, який сприяє забезпеченню оптимального мікроклімату. У літній і весняний час зниження вологості вхідних потоків повітря відбувається за рахунок конденсату, який випадає на теплообмінні поверхні фанкойлів.

Мережа повітроводів забезпечує витягування вихідного повітря з приміщень, а витяжний радіальний вентилятор викидає його в атмосферу. Традиційно охолодження повітря в центральному типі відбувається з використанням води, або спеціальної рідини - гліколевої суміші. Приготування холодної води для надходження в повітроохолоджувачі і у фанкойли здійснюється спеціальними холодильними машинами - чіллерами з вбудованими гідравлічними групами для перекачування холодоносіїв.     

У чіллерах також може бути передбачено перемикання в режим теплових насосів. Це дозволяє при відключенні центральної системи в прохолодні дні шляхом подачі в повітроохолоджувачі кондиціонерів і теплообмінники фанкойлів теплої води (близько 50 градусів) обігрівати проточне повітря, що надходить до приміщення.

 

     

МІСЦЯ ВИКОРИСТАННЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ КОНДИЦІОНЕРІВ

 

Потреба в централізованій моделі з чіллерами і фанкойлами виникає в тих випадках, коли необхідно забезпечувати індивідуальне і незалежне регулювання температурного режиму в кількох приміщеннях одночасно. Фанкойли це кондиціонери-доводчики, які працюють на циркуляції повітря, яке входить в них. Їх встановлюють всередині житлових і нежитлових приміщень. Складаються з теплообмінників із вентиляторами, фільтрів і пультів управління.

За зовнішнім виглядом фанкойли практично не мають відмінностей від кондиційних блоків. Виготовляються в різному виконанні:

  • Настінному;
  • Касетному;
  • Канальному;
  • Підлогово-стельовому.

Фанкойлам притаманні такі автоматичні регулювання, як автовключення або автовідключення, а також автоматична зміна холодо- і теплопродуктивності. Такий вид використовують в офісах великих розмірів, музеях, готелях, житлових приміщеннях, на підприємствах громадського харчування і в державних установах.

Центральна система відрізняється високою ефективністю і економічністю, що дозволяє досягати прийнятні температури і вологість в приміщеннях. За робочими параметрами дане устаткування набагато обходить спліт-системи, у великих кількостях використовуються в різних умовах. Воно має і явні переваги перед звичайними побутовими чілерами.     

 

     

ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЦЕНТРАЛЬНОГО КОНДИЦІОНУВАННЯ

 

Дана модель відрізняється тим, що використовується при потребі в забезпеченні охолодженим повітрям у великих обсягах і гарантуванні підтримки прийнятного мікроклімату на пристойних площах. Її обслуговування обходиться набагато дешевше. Воно простіше, оскільки відпадає потреба в обслуговуванні десятків блоків спліт-систем, які встановлюються зазвичай на фасадах великих будівель.

Вигідним у використані такої системи є і те, що вона може встановлюватися далеко від основних зон діяльності людини, тобто на дахах, відкритих майданчиках. Це позбавляє приміщення від додаткових шумів, що особливо прийнятно в лікарнях, офісах і громадських закладах.

Центральні кліматизери є надійними пристроями, а також невибагливими. Служити вони здатні протягом тривалого часу.
Оскільки не відносяться до автономних видів обладнання для забезпечення режиму температури в приміщеннях, центральні прилади потребують підключення постачання холодної води, електронапруги, в підводі опалювальних контурів або гарячої води (можна іншого теплоносія), інженерних систем і повітряних комунікацій, які необхідні для відводу рідин.

Повний перелік функцій таких конструкцій включає очищення повітря, його осушення і зволоження, охолодження і нагрівання, ефективне змішування повітря - свіжого і того, яке є в приміщенні, регулювання обсягів подачі свіжого повітря.

     

     

РІЗНОВИДИ ЦЕНТРАЛЬНИХ КОНДИЦІОНЕРІВ

 

Це обладнання найзручніше класифікувати за такими параметрами, як натиск прибудованих вентиляторів (пристрої низького, середнього і високого тиску) і режим функціонування (цілорічні і сезонні).

Комбіновані системи - це не тільки охолодження внутрішніх обсягів приміщень і їх опалення в холодні пори року. Безвідмовність і надійність забезпечуються установкою двох незалежних систем. З метою зменшення витрат вони повинні функціонувати наполовину від заявленої потужності обладнання. Підбір такої техніки повинен відбуватися із урахуванням того, що вигідно буде використовувати також системи теплоутилізації і рециркуляції, що дозволяють досягати солідної економії в процесі експлуатації.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход