Класифікація одноважільного змішувач для раковин

Датою появи одноважільних змішувачів вважається початок 50-х років ХХ століття. Ці пристрої відрізняються наявністю кульового вузла для змішування. Для управління цим приладом використовувалася одна рукоятка, яка переміщається уздовж вертикальних осей кранів. Звідси і можливість здійснення регулювання напору води. За рахунок горизонтального переміщення рукоятки встановлюється необхідна температура змішування води.

 

ЯК КЛАСИФІКУЮТЬСЯ ЗМІШУВАЧІ З ОДНИМ ВАЖЕЛЕМ?

 

За використовуваними конструкціями вузлів змішування всі крани з одним важелем для раковин можуть бути:

  • Кульовими. При цьому влаштуванні агрегатів використовуються металеві кулі всередині гільз. Така куля обертається в корпусі гільзи, підтримуючи контакт з ущільнювачами. Цим забезпечується герметичність з'єднань. Зверху на кулях є пара отворів невеликих розмірів, які необхідні для того, щоб гаряча і холодна вода потрапляли в порожнину. Найбільш великий отвір, який також є на кулях, забезпечує вихід змішаної води у вилив. До куль вода надходить по трубах. На кінцях останніх стоять підпружинені ущільнювачі, виконані з гуми або полімерного матеріалу. Порожнини всередині куль отримали назву камер змішування. Між виливами і кулями встановлюються полімерні або гумові ущільнювачі. Такі моделі кранів з одним важелем відрізняються наявністю пристроїв, що виключають часті ремонти. Завдяки цьому не потрібен будь-який додатковий захист, що передбачає використання фільтрів механічного очищення води. Виробники в якості ущільнення використовують кільця з полімерів, що мають тефлонове покриття. Це забезпечує істотне продовження термінів експлуатації таких змішувальних вузлів, а також полегшує ковзання куль;
  • Пристроями з керамічними картриджами, в яких застосовуються пластини, виготовлені з оксиду алюмінію, який по твердості поступається лише алмазу і карбіду кремнію. Вони зібрані в корпусі картриджа. На нижній пластині є три отвори: два невеликих і один великий. Верхня пластина виступає в ролі камери змішування, завдання якої - поєднання отворів. Зміна положення важеля крана призводить до ковзання верхньої пластини і почергового відкриття отворів на нижній пластині. Плавність руху забезпечується силіконовою змазкою, що знаходиться між пластинами. Уникнути протікання одноразових кранів з керамічними картриджами можна додатковою установкою фільтрів в систему. Так уловлюються тверді частинки, які призводять до пошкоджень граней отворів на пластинах.     

 

     

ХАРАКТЕРНІ ПЛЮСИ І МІНУСИ ЗМІШУВАЧІВ З ОДНИМ ВАЖЕЛЕМ

 

Незаперечною перевагою такого обладнання з кульовими гільзами є надзвичайно зручна експлуатація і значна економія часу для вибору необхідної температури в порівнянні з кранами вентильного типу. Необхідність в заміні кілець ущільнення один раз в два роки може бути віднесена до недоліків.

Ці прилади, в яких використовується керамічний картридж, - це додаткові плюси, які полягають в тривалих строках служби, можливості однією рукою керувати змішуванням води і швидким налаштуванням необхідного температурного рівня води.

Їх негативним моментом є не зручна настройка температури, що знаходиться в зоні її установки. Зона налаштування - це показники температури води в межах 34-42 градусів (перепади повинні рівнятися не більше восьми градусів). У недорогих моделях кут температурної регулювання становить 6-8 градусів, що ускладнює налаштування води трохи тепліше або трохи холодніше. Продукція провідних виробників - приємний виняток. Дорогі вироби відрізняються кутом повороту важеля в межах температури 12-15 градусів. Це забезпечує просту і швидку установку необхідної температури. Така перевага пояснюється високою якістю, а також особливою конструкцією картриджів, які не залежать при цьому від форми важеля.

 

     

ЧИ ПІДДАЮТЬСЯ ЗМІШУВАЧІ З ОДНИМ ВАЖЕЛЕМ КУЛЬОВОГО ТИПУ РЕМОНТУ?

 

Якщо кран починає протікати, перекривайте воду і усувайте недолік. Ремонт зазвичай труднощів не викликає, а тому виконуєься навіть самими користувачами, які подбали про наявність необхідного інструменту та комплектуючих. Протікання викликані зносом гумових прокладок (викрутки, шестикутника і нових гумових прокладок).

Шестигранником викручується кріпильний гвинт, потім легким погойдуванням вправо і вліво знімається ручка. Викручується різьбове з'єднання і стає відкритим доступ до пластикового картриджа, на якому розташована деталь із пластику. Вона видаляється викруткою або спеціальним ключем. За нею - кільце ущільнювача, яке необхідно видалити за допомогою губки.

Відкручується пластикова гайка і дістаються ущільнювачі, замість яких ставляться нові. Збірка здійснюється у зворотному напрямку. Після завершення всієї процедури здійснюється перевірка обладнання в дії, а також герметичність наявних з'єднань.     

 

     

ОСОБЛИВОСТІ РЕМОНТУ ЗМІШУВАЧІВ З ОДНИМ ВАЖЕЛЕМ З КЕРАМІЧНИМИ КАРТРИДЖАМИ

 

В якості основного елемента управління в таких кранах використовуються картриджі. При поломці приладу здійснюється його повна заміна. Спочатку знімається заглушка (такий собі декоративний ковпачок, який вказує на положення важеля холодної і гарячої води). Викруткою через отвір відкручується гвинт і знімається важіль.

Знімається декоративна кришка, яка знаходиться на круговій гайці. Зіпсований картридж витягується і ставиться новий. Збірка знову-таки виконується в зворотному порядку.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход