Який твердопаливний котел краще: чавунний чи сталевий?

Не дивлячись на те, що сучасний ринок опалювального обладнання наповнений найрізноманітнішими розробками, твердопаливні котли продовжують користуватися популярністю. Вони залишаються приладами, що дозволяють забезпечувати оптимальний температурний режим в приміщеннях будь-якого призначення.

 

ОСОБЛИВОСТІ СТАЛЕВИХ КОТЛІВ НА ТВЕРДОМУ ПАЛИВІ

 

Сталевий котел на твердому паливі виготовляється зварюванням труб і пластин, виконаних зі спеціальної сталі жаростійкого типу, яка особливо добре зарекомендувала себе при використанні в умовах високих температур.

В процесі вибору твердопаливного котла з цього матеріалу необхідно звертати увагу на марку і товщину сталі, яка використана для виготовлення елементів теплообмінника. Вона повинна бути рівною мінімум чотирьом міліметрам.

Важливим фактором для підвищення ККД є теплоізоляція між теплообмінниками і обшивкою котлів. Обшивка не буде грітися, якщо твердопаливний котел є якісним.    

До основних переваг твердопаливних сталевих котлів відносяться:

 

  • Ударостійкість, оскільки сталь відрізняється прекрасними пластичними якостями (чавунні котли можуть втрачати герметичність при транспортуванні);

 

  • Набагато менша чутливість до температурних змін на вході води в котел, а, значить, і велика стійкість до екстремального тиску всередині приладу опалення;

 

  • Легкість конструкції і ефективність теплообмінника, що забезпечують більш високий ККД;

 

  • Легка чистка теплообмінника, що забезпечує зручне обслуговування;

 

  • Можливість ремонту, тобто теплообмінники при виникненні течі, можуть бути заварені.

 

     

Поряд з позитивними моментами сталеві твердопаливні котли мають і окремі недоліки:

 

  • Сприйнятливі до корозійних процесів;

 

  • Немає можливості нарощувати потужність (у чавунних котлів це робиться додаванням секцій).

 

ЧАВУННІ ТВЕРДОПАЛИВНІ КОТЛИ: ПЕРЕВАГИ І НЕДОЛІКИ

 

Для виготовлення чавунних котлів на твердому паливі використовується матеріал високої якості, до складу якого входить залізо і вуглець, а також марганець, кремній, фосфор, сірка і т.д. За допомогою нарізних з'єднань і герметиків високої температури секції котлів об'єднуються в єдине ціле. Це дозволяє робити заміни комплектуючих частин, якщо виникає необхідність.

Відмінна стійкість чавуну, довговічність, продуктивність - це ті якості, які роблять можливим їх використання з різними видами твердого палива, включаючи вугілля, кокс, гранули та деревину. 

Чавунні котли на твердому паливі мають певні плюси, які відносять їх до затребуваних на українському ринку:

 

  • Тривалі терміни експлуатації, що досягають 25 років, які забезпечуються використанням якісних матеріалів;

 

  • Переваги чавунних казанів в розмірах: менші чавунні котли забезпечують ті ж температури, які гарантують сталеві великих габаритів;

 

  • Стійкість чавуну до електрохімічної і хімічної корозії;

 

  • Легка заміна литих секцій з чавуну;

 

  • Можливість нарощування потужності збільшенням кількості секцій.

 

До недоліків твердопаливних котлів з чавуну відносяться:

 

  • Низька стійкість до температурних перепадів, що часом спричиняє виникнення тріщин. Для уникнення таких перепадів між прямими і зворотними лініями використовуються змішувальні вузли.

 

          

НА ЯКОМУ ТВЕРДОПАЛИВНОМУ КОТЛІ ЗУПИНИТИ ВИБІР: ЧАВУННОМУ АБО СТАЛЕВОМУ?

 

Питання про те, якому твердопаливного котла віддати переваги - сталевому або чавунному, хвилює абсолютно всіх споживачів, перед якими виникла проблеми вибору найоптимальнішого варіанта. У будь-якому випадку виходити слід з перерахованих вище позитивних і негативних факторів, які характеризують це опалювальне обладнання.

Сказати однозначно щодо стовідсоткової переваги будь-якого з цих двох типів твердопаливних котлів не ризикне жодна людина, навіть фахівець. Виходити доводиться з умов, в яких буде експлуатуватися такий котел; вимог, що пред'являються до нього; можливостей майбутніх користувачів і т.д.

Чавунний котел на твердому паливі буде більш корисним, якщо користувач має обмежені можливості по площі. Ці прилади, володіючи меншими габаритами (не втрачаючи при цьому своїх експлуатаційних якостей), займе набагато менше місця.

У той же час, якщо котел доведеться використовувати там, де часто трапляються відключення електрики, то краще зупиняти вибір на сталевому приладі, який не боїться температурних перепадів.

В опалювальних мережах в даний час для перекачування теплоносіїв використовуються насоси, які працюють від електрики. Його вимикання спричиняє погіршення циркуляції води, а, значить, і зниження її температури. Установка додаткових змішувальних вузлів спричиняє додаткові фінансові витрати.

При виборі сталевого твердопаливного котла потрібне особливо точне визначення необхідної потужності, оскільки її збільшення недоступне. Для чавунних котлів дане питання не є проблемою, оскільки збільшення потужності забезпечується додаванням додаткових секцій. Завдяки цій можливості в процесі експлуатації твердопаливних котлів з чавуну є можливість більш точного варіювання потужністю, практичним шляхом досягаючи необхідної ефективності котлового обладнання.

Головне при придбанні твердопаливних котлів полягає в тому, щоб споживач знав все те, що перераховано в даній статті. Умови майбутньої експлуатації він знає. Зіставляючи все це, він зробить правильний крок до забезпечення ефективного опалення свого житла, офісу або іншого приміщення.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход

Теги

вибір твердопаливного котла (3) твердопаливні котли (3) сталевий твердопаливний котел (1) чавунний твердопаливний котел (1) газові котли (1) вибір газового котла (1) бойлери (6) бойлер з сухим теном (3) види бойлерів (6) електричний котел (2) види електричних котлів (2) вибір електричного котла (2) циркуляційний насос (1) види циркуляційних насосів (1) насос у систему опалення (1) стальний твердопаливний котел (1) види газових колонок (4) димохідна газова колонка (2) парапетна газова колонка (2) глибинний насос (1) види глибинних насосів (1) види радіаторів опалення (2) вибір радіаторів опалення (2) типи радіаторів опалення (2) газовий конвектор (2) димохідний газовий конвектор (2) парапетний газовий конвектор (2) види електричних конвекторів (2) електричні конвектори (2) види кондиціонерів (1) який кондиціонер кращий (1) типи кондиціонерів (1) газові колонки (1) Встановлення кондиціонера (1) дізнатися вартість установки кондиціонера - Львів (1) Київ (1) Україна (1)