Вибір і поради по експлуатації радіаторів

Потреба у виборі радіаторів для систем опалення квартир, заміських будинків, дач або виробничих приміщень виникає перед більшістю з нас. Наші поради нададуть допомогу в прийнятті правильного рішення при виборі батарей та їх правильному монтажі.

ОСНОВНІ ГРУПИ РАДІАТОРІВ ОПАЛЕННЯ

Вітчизняний ринок пропонує широкий асортимент різних батарей для опалення, які виробляються вітчизняними і закордонними виробниками. Всіх їх прийнято ділити на такі три групи:

  • Традиційні батареї мають досить великі обсяги, а тому містять багато теплоносія високої температури і мають велику теплову інерцію. Головним чином віддача тепла в них відбувається у вигляді випромінювань.
  • Конвектори забезпечують віддачу тепла за допомогою циркуляції повітря через них. Вони складаються з труб і одягнутих на них розгалужених поверхонь у вигляді гармошок. Труби і поверхні при русі теплоносіїв нагріваються. Це забезпечує нагрівання повітря, рух якого відбувається знизу вгору.
  • Панельні радіатори є комбінацією з конвекторів та батарей.

Залежно від матеріалу виготовлення дані прилади бувають:

  • Чавунними - найпоширеніші донедавна. Висока стійкість до корозії, довговічність, міцність, невибагливість до якості теплоносіїв - плюси. Складна трудомістка установка, погана стійкість до гідравлічних ударів, малопривабливі, теплова інерція - мінуси.
  • Алюмінієвими - їх набирають із секцій, герметичність досягається використанням елементів ущільнювачів або клейових з'єднань. Технологія виготовлення - екструзія або лиття. Стандартні батареї з алюмінію виготовляються з готових блоків, які бувають двох- або трьохсекційними. Переваги - ефективна тепловіддача, мала вага, модульність і привабливість дизайну.
  • Сталевими - бувають панельними і трубчастими. Оптимальний варіант для опалювальних систем багатоквартирних будинків. Відрізняються малою інерційністю, енергоефективністю, простою конструкцією та довговічністю.
  • Біметалевими - виготовляються з алюмінію та сталі. Поверхні, які контактують з водою, - сталеві. Частини, які відповідають за теплообмін, - алюмінієві. Швидка тепловіддача, стійкість до корозійних процесів і хімічного складу теплоносіїв, необхідні та невеликі обсяги, привабливість.

     

НА ЩО ЗВЕРТАТИ УВАГУ ПРИ ВИБОРІ РАДІАТОРІВ?

Коли планується заміна опалювальних приладів або їх первісна установка, повинні бути враховані різні фактори, від яких залежить і остаточне рішення щодо вибору, і майбутнє ефективне функціонування:

  • Очікуваний тиск в опалювальній системі (обпресувальний і робочий);
  • Передбачуваний тип системи опалення (автономне або центральне опалення);
  • Верхні межі температури теплоносіїв;
  • Одно- або двотрубна схема підведення;
  • Діаметр труби підведення;
  • Рівень кислотності використовуваного теплоносія.

Необхідна інформація доступна для ознайомлення в експлуатаційних організаціях, що відповідають за опалювальні системи.

Важливою є така інформація: різниця між випробувальним і опресовувальним  тиском повинна бути менше на 1-2 атмосфери. В крайньому випадку, оцінювати дані опалювальні пристрої можна за величиною їх робочого тиску, що перевищує граничний робочий тиск в опалювальній системі не менше, ніж на дві атмосфери.

Слід знати і про важливість місця, в якому будуть монтуватися батареї, тобто це буде багатоквартирний будинок або котедж, будинок старої споруди або новобудова. Обладнання, що купується, повинно підходити для кожного індивідуального випадку.

При автономному опаленні оптимальним варіантом є двотрубна схема: по одній трубі підводиться теплоносій, по іншій - відводиться. Її перевагою є паралельне підключення батарей і більш стабільний робочий тиск. Це забезпечує гнучке регулювання температури.

Згубними для таких систем є скачки тиску, оскільки гідроудари можуть виводити опалювальні прилади з ладу. При запуску цих систем повинні використовуватися спеціальні заглушки, які забезпечують поступове збільшення тиску.

     

ДЕЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ РАДІАТОРІВ

В центральних опалювальних системах кращим варіантом буде використання біметалевих батарей. Вода циркулює в них по сталевих трубах, які залиті в алюміній. Непогано застосовувати й конвектори або трубчасті агрегати зі сталі.

А ось сталеві прилади панельного типу не рекомендуються для таких систем через величини їх тиску (випробувального та робочого), але і через коливання тиску в системах, гідравлічних ударів, насиченості води киснем, спорожнення систем при ремонтних та профілактичних роботах.

При поквартирному опаленні в багатоквартирних будинках доречними будуть алюмінієві і панельні батареї. Щоб не виникала корозія внутрішніх поверхонь деталей з металу, на літо не слід спускати воду з систем. Уникати утворення повітряних клапанів можна установкою автоповітревідведення або клапанів Маєвського.

Оптимальна теплова конвекція досягається дотриманням деяких вимог до установки даного обладнання:

  • Відстань до стіни - мінімум 3 см;
  • Від підвіконня до верху батареї відстань дорівнює 10-12 см;
  • Від підлоги до низу батареї відстань також дорівнює 10-12 см.

     

ЯК РОЗРАХУВАТИ ТЕПЛОВУ ПОТУЖНІСТЬ?

Розрахунок теплової потужності здійснюється за розмірами приміщення (висота стелі - до 3 м), а також розмірами вікон (середній їх розмір - 1,5х1,8 м). Вважається, що опалення одного кв. метра вимагає 80-100 Вт теплової енергії. Значення можуть бути різними, оскільки на них впливають і кількість вікон, й їх розміри, і утеплення стін, а також розташування кімнат, і висота стель.

При покупці даного обладнання для певного приміщення розрахункова потужність повинна збільшуватися на 10 відсотків. У кутовій кімнаті або при наявності великого вікна не завадить запас потужності в 20-25 відсотків. Потужність батарей повинна відповідати площі приміщення, яке планується опалювати ними.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход

Теги

вибір твердопаливного котла (3) твердопаливні котли (3) сталевий твердопаливний котел (1) чавунний твердопаливний котел (1) газові котли (1) вибір газового котла (1) бойлери (6) бойлер з сухим теном (3) види бойлерів (6) електричний котел (2) види електричних котлів (2) вибір електричного котла (2) циркуляційний насос (1) види циркуляційних насосів (1) насос у систему опалення (1) стальний твердопаливний котел (1) види газових колонок (4) димохідна газова колонка (2) парапетна газова колонка (2) глибинний насос (1) види глибинних насосів (1) види радіаторів опалення (2) вибір радіаторів опалення (2) типи радіаторів опалення (2) газовий конвектор (2) димохідний газовий конвектор (2) парапетний газовий конвектор (2) види електричних конвекторів (2) електричні конвектори (2) види кондиціонерів (1) який кондиціонер кращий (1) типи кондиціонерів (1) газові колонки (1) Встановлення кондиціонера (1) дізнатися вартість установки кондиціонера - Львів (1) Київ (1) Україна (1)