Потурбуйся про комфортну зиму вже влітку

Прочитавши цю статтю, ви дізнаєтеся, як врятуватися від жари та духоти в опалювальному періоді. Більшість людей з нетерпінням чекає закінчення опалювального сезону. А воно й не дивно: нарешті суми за комунальні послуги зменшаться й температура будинку стане комфортною, більше не буде так жарко. Часто навесні вже тепло, а палять все одно на "повну котушку". Тому  раніше нічого не залишалася, як просто пережити цей період. Але зараз є можливість виправити ситуацію, зробивши увесь опалювальний сезон комфортним без "недоопалення" та "переопалення". Саме про це й піде мова далі.

НЕ ВИКОРИСТОВУЄТЕ КУЛЬОВІ КРАНИ!

Поширена думка, що це питання вирішити просто завдяки кульовому крану. Його мінус полягає в тому, що у нього тільки два положення : "відкрите" та "закрите". А для мешканця це надасть зовсім не великий вибір, а саме жаркий або холодний режим мікроклімату. Вибрати золоту середину або регулювати по своєму бажанню не вийде, оскільки така функція в крані не передбачена. І якщо схитрувати та поставити в положення на половину він швидко вийде з ладу, наприклад почне текти.

     

АВТОРЕГУЛЯТОРИ: ЩО ВОНИ З СЕБЕ ПРЕДСТАВЛЯЮТЬ?

Це негабаритний схожий на вентиль, але з іншим принципом дії пристрій. До складу авторегулятора входять клапан та термостатична голівка, що має ділення й обертається. При її монтажі клапан треба приєднати прямо до труби батареї. Вибрати відповідний температурний режим приміщення допоможе рукоятка з обертанням.

Підтримка заданого вами температурного рівня здійснюється автоматично завдяки не великої герметичної капсули в авторегуляторі. Це капсула усередині містить термочутливу речовину (сільфон). Вона стежить за процесом  подання гарячої води в радіатор в потрібних кількостях та в потрібний час. Поріг чутливості  терморегулятора дуже високий, оскільки складає усього лише 1 градус у будь-яку сторону.

     

ТЕРМОГЕРУЛЯТОРИ ТА ЇХ ВИДИ

На ринку існує багато різновидів цього обладнання, але за робочим принципом їх можна розділити на три типи. По термочутливій речовині агрегати ділять на такі, що працюю на газі, рідині та пасті. Останні, як правило, дешевше. Але у них є мінус, яким є повільна реакція пасти  на температурні зміни в приміщення. Цей вид пристрою забезпечить запуск або перекриття гарячої води у батарею після 40-60 хвилин, після реакції на зміни температурного режиму. Тому сильного комфорту від нього чекати не варто. Цей тип терморегуляторів переважно застосовують в промислових будівлях, де стандарти комфорту не дуже високі.

     

Агрегати, що працюють з використанням рідини будуть розширюватись та зменшуватись в два рази швидше, відповідно їх час реакції складає від 20 до 25 хвилин. Самими швидкими і тому комфортними є газові регулятори, швидкість реакції яких всього 8 хвилин. Цікаво й те, що  вони не дорожче аніж агрегати з рідиною.

ПРИДБАННЯ ТА УСТАНОВКА

Як вже говорилося, дане обладнання складається з двох елементів - термоголовки та клапана. Продаються вони в комплекті (запаковані разом) й окремо. Щоб уникнути невірного підбору рекомендовано купувати комплект. Підбір  агрегату потрібно здійснювати відповідно значення трубного діаметру радіатора. На критерії вибору вплине й тип опалювальної системи (одно- або ж двотрубний). Деякі фірми для швидкої ідентифікації свого устаткування роблять для нього ковпаки різного кольору (сірий відтінок означає однотрубну, а червоний -  двотрубну систему).

Монтаж пристрою краще довірити не знайомому майстрові, а спеціальній компанії, з якою підписується договір. Оскільки це убезпечить вас від усіляких поломок, аварій і всього того, що це спричинить (протікання й оплата ремонту сусідам) гарантією на виконану роботу. Також після повної установки агрегатів потрібно обов'язково провести перевірку роботи під тиском (опресовування). Цим займеться теж та фірма, що монтувала обладнання. Крім того, потрібно простежити щоб установка терморегулятора була коректною, а саме положення рукоятки для регулювання повинне бути паралельним до підлоги. Це забезпечить реакцію датчика на температуру приміщення, а не на гарячу трубу. Бувають випадки монтажу й кульових кранів разом з регулятором. Тоді важливо знати, що розташовувати їх вірно посередині радіатора та крану.

     

ЯКІ Ж ВАРІАНТЫ ЩЕ МОЖЛИВІ

Важливо знати, що якщо ви захочете замінити й батареї, то існують радіатори із вже вмонтованими терморегуляторами. Виробництвом такого типу агрегатів сьогодні займаються й вітчизняні компанії. Ще одним варіантом вищесказаних є електропристрої. Їх реакція найшвидша, крім того, вони оснащені дисплеєм та функцією програмування. Приміром, можна наперед задати індивідуальні температурні режими для різного часу доби та вже звільнити себе від майбутніх перемикань.

Про самі батареї ми розповіли, але як же бути із стояками, які теж нагріваються. Виходом буде їх ізоляція, яку можна зробити завдяки вспіненому полімеру або ж його ще називають "термофлексом". А його придбання зовсім не проблема, оскільки він є у багатьох будівельних магазинах.

     

КОМФОРТНА ЕКОНОМІЯ

Окрім комфортного мікроклімату установка терморегуляторів спричинить й значну економію вашого бюджету. Оскільки левова частка в комунальних рахунках належить опаленню, то рівень економії буде не маленький. Це якраз одна з рідкісних ситуацій поєднання приємного з корисним. Крім того, тепер ви самі можете зменшувати рівень опалення коли вас немає вдома і збільшувати коли вам дійсного його бракує. І платити ви будете тільки за ту кількість тепла, що вам потрібна. А вашому стражданню від "переоопалення", як фізичному так і фінансовому, прийде кінець.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход

Теги

вибір твердопаливного котла (3) твердопаливні котли (3) сталевий твердопаливний котел (1) чавунний твердопаливний котел (1) газові котли (1) вибір газового котла (1) бойлери (6) бойлер з сухим теном (3) види бойлерів (6) електричний котел (2) види електричних котлів (2) вибір електричного котла (2) циркуляційний насос (1) види циркуляційних насосів (1) насос у систему опалення (1) стальний твердопаливний котел (1) види газових колонок (4) димохідна газова колонка (2) парапетна газова колонка (2) глибинний насос (1) види глибинних насосів (1) види радіаторів опалення (2) вибір радіаторів опалення (2) типи радіаторів опалення (2) газовий конвектор (2) димохідний газовий конвектор (2) парапетний газовий конвектор (2) види електричних конвекторів (2) електричні конвектори (2) види кондиціонерів (1) який кондиціонер кращий (1) типи кондиціонерів (1) газові колонки (1) Встановлення кондиціонера (1) дізнатися вартість установки кондиціонера - Львів (1) Київ (1) Україна (1)