Які труби краще для опалення - металопластикові або поліпропіленові?

При ремонті житлових приміщень рідко доводиться обходитися без заміни трубопроводів і сантехнічних пристроїв. Зазвичай змінюють і холодне, і гаряче водопостачання. Втручання вимагає й опалення. Тут виникає необхідність у підборі труб для нової розводки, а разом з цим і питання щодо того, які вироби - металопластикові або пропіленові - краще застосовувати.

Однозначна відповідь в даному випадку навряд чи можлива, оскільки на вибір впливає цілий ряд факторів. Це й сфера їх застосування, та місце розташування, і наявність спеціальних інструментів, і навіть кваліфікація фахівця, який буде займатися ремонтними роботами.

НА ЯКИХ ТРУБАХ КРАЩЕ ЗУПИНИТИСЯ?

Вивчаючи переваги і особливості металопластика та поліпропілена, треба знати те, де саме вони будуть використовуватися, тобто яке матимуть призначення. Є одна проблема, яка полягає в закладенні їх під керамічну плитку.

Причина в тому, що наявність загроз протікання металопластикового обладнання вимагає не закладати його наглухо в стіни. Особливо не бажано ховати місця з'єднання, тобто місця розташування фітингів. Поліпропілен може ховатися, але обов'язковим є наявність зазорів, необхідних для теплового розширення цього матеріалу.

Важливою є й зручність здійснення монтажу. При укладанні металопластикових виробів їх можна гнути під кутом до 90 градусів, а тому є можливість обходитися мінімальною кількістю з'єднувачів. А поліпропілен взагалі не гнеться і з'єднується лише під прямим кутом. Таким чином, в останньому випадку використовується дуже багато перехідників та потрібно багато часу.

В облаштуванні теплих підлог краще використовувати металопластик, оскільки він практично не розширюються при нагріванні. А використання поліпропілену може привести до руйнування покриття для підлоги.

     

МЕТОДИ СТИКУВАННЯ РІЗНИХ ТРУБ

При використанні металопластикових виробів можна повністю покластися на свої сили, навички та вміння, тобто прокладання, заміна або ремонт може здійснюватися самостійно. Для з'єднання використовуються спеціальні фітинги, які представляють собою перехідники, виконані з металу.

Стикування виконуються різьбовим з'єднанням самих трубопроводів і перехідників. З'єднання підвищеної надійності не має, нерідко може давати протікання в тих випадках, коли для намотування на різьбу використовується пакля. Оптимальним варіантом у таких випадках є спеціальна стрічка ущільнення. Кваліфіковані майстри забезпечують виконання таких з'єднань, які мають високу надійність, і гарантують безпроблемну експлуатацію на десятиліття.

Надійним з'єднанням буде стиковка, яка виконується за допомогою прес-фітинга. Для цього необхідні спеціальні інструменти для обтиску місць з'єднання. При такому способі практично не буває протікання.

Фітинги використовуються і для стикування поліпропіленових виробів. Різниця в тому, що для цього здійснюється нагрівання спеціальними паяльниками, після чого фітинг і труба намертво з'єднується між собою. До недоліків, навіть при дуже надійних з'єднаннях, можна відносити необхідність великої кількості фітингів і неможливість прокладки даних водопроводів при відсутності досвіду роботи і спеціального паяльника.

     

ЩО КРАЩЕ В СИСТЕМАХ ОПАЛЕННЯ: ТРУБИ З МЕТАЛОПЛАСТИКУ ЧИ ПОЛІПРОПІЛЕНУ?

Нормативні вимоги дозволяють виконувати опалювальні і водопостачальні системи, як з поліпропілена, так і з металопластика. Єдиною умовою є наявність сертифікатів відповідності та відповідність санітарним нормам.

Трубопроводи з полімерів використовуються в тих випадках, коли теплоносій має температуру не вище 90 градусів. Робочий тиск при цьому не може перевищувати 10 атмосфер. Такі вимоги підтверджують необхідність покупки обладнання лише у перевірених постачальників, які гарантують високу якість і відповідність товару встановленим нормативам.

Щоб вибір типу обладнання був усвідомленим, потрібний ґрунтовний аналіз технології його виробництва, економічних аспектів та експлуатаційних характеристик.

Металопластикові вироби відрізняються п’ятишаровою структурою, яка складається з поліетиленових шарів, клею, фольги та алюмінію. Головним в них є технологія виконання з'єднання трубопроводів і фітингів. Видів з'єднань є три:

  • Роз'ємні - цангові або різьбові, є найдорожчими, надають можливість багаторазового розстикування з’єднаних елементів, або приладів;
  • Умовно-роз'ємні - компресійні;
  • Нероз'ємні - прес-фітингові, такі з’єднання не підлягають розбиранню, запресовка здійснюється раз і назавжди, не мають різьбових з'єднань, а тому можуть бути замоноліченими у будівельну конструкцію.

Більшість великих виробників таких металопластикових виробів пропонують і фірмові фітингові системи, що гарантують високу надійність.

Поліпропіленові трубопроводи можуть використовуватися практично скрізь, тобто в опаленні, водопостачанні, кондиціонуванні і т.д. Вони з'єднуються фітингами, контактним зварюванням, комбінованими фітингами з поліпропілену, в які є уварені різьбові вставки з металу. Зварні фітинги не розбираються, комбіновані - роз'ємні.

     

Якщо фітинги купуються у випадкових продавців, то можуть виникнути чималі проблеми в подальшій експлуатації. Краще вже не ризикувати, заощаджуючи зовсім невеликі суми, які пізніше обертаються в кілька разів більшими витратами на передчасні і непередбачені ремонти.

У цьому плані, саме наш Інтернет-супермаркет «ЕСПО» буде відмінним партнером всіх співвітчизників, у яких виникає потреба в ремонті опалювальних систем і виборі типу необхідного трубопровідного обладнання для цих робіт. Наш асортимент такої продукції - це якість, що гарантується кращими виробниками. Наші пропозиції повністю відповідають нормативним вимогам стандартів.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход

Теги

вибір твердопаливного котла (3) твердопаливні котли (3) сталевий твердопаливний котел (1) чавунний твердопаливний котел (1) газові котли (1) вибір газового котла (1) бойлери (6) бойлер з сухим теном (3) види бойлерів (6) електричний котел (2) види електричних котлів (2) вибір електричного котла (2) циркуляційний насос (1) види циркуляційних насосів (1) насос у систему опалення (1) стальний твердопаливний котел (1) види газових колонок (4) димохідна газова колонка (2) парапетна газова колонка (2) глибинний насос (1) види глибинних насосів (1) види радіаторів опалення (2) вибір радіаторів опалення (2) типи радіаторів опалення (2) газовий конвектор (2) димохідний газовий конвектор (2) парапетний газовий конвектор (2) види електричних конвекторів (2) електричні конвектори (2) види кондиціонерів (1) який кондиціонер кращий (1) типи кондиціонерів (1) газові колонки (1) Встановлення кондиціонера (1) дізнатися вартість установки кондиціонера - Львів (1) Київ (1) Україна (1)