Як вибрати акумулюючи ємність (буферну ємність)?

Підвищення ефективності функціонування опалювальних систем, маючи надзвичайно важливе значення, вирішується використанням окремих стандартних способів. Цьому сприяє і невелика модернізація, яка полягає у використанні додаткових баків, що виконують різні функції.
Правильний підбір ємності системи опалення - буферної, накопичувальної, акумулюючої - впливає на коефіцієнт корисної дії та дає можливість організувати гаряче водопостачання.

ПРИЗНАЧЕННЯ АКУМУЛЮЮЧОЇ ЄМНОСТІ ДЛЯ ОПАЛЕННЯ

Дане обладнання - це спеціальна бочка із розташованим всередині змійовиком, який підключають до опалювальних магістралей. Матеріалами для його виготовлення служить сталь або мідь. Отримана змійовиком енергія від теплоносіїв через його поверхню передається воді, якою наповнена ємність.

На ці вироби покладаються різні функції, серед яких:

  • Передача теплоенергії воді, яку можна використовувати в гарячому водопостачанні;
  • Збільшення тривалості функціонування опалювальних систем навіть при вимкнених котлах. Для таких цілей одна пара патрубків за допомогою дво- або триходових клапанів підключається до систем. Це забезпечує змішування холодної води і гарячої, що збереглася в системі;
  • Застосування нагрітої води для водяних теплих підлог, тобто низькотемпературних опалювальних контурів.

Всі ці можливості знаходять пояснення в особливостях використовуваної конструкції. Заводські баки для опалення комплектуються додатковими контурами утеплення. Цим мінімізується віддача тепла нагрітої води. Патрубки відрізняються різним діаметром для виконання комунікації з опалювальними контурами.

Здійснюючи вибір такого заводського обладнання звертайте увагу на кількість патрубків, яких може бути і два, і кілька десятків. Оптимальний варіант цієї кількості знаходиться в прямій залежності від наявних контурів в системі.

     

РОЗРАХУНОК АКУМУЛЮЮЧОЇ ЄМНОСТІ

Абсолютно будь-який такий виріб, який використовується в системі опалення, характеризується обсягом, для розрахунку якого є спеціальні програми. У випадках відсутності цієї можливості обчислення здійснюються самостійно.

Вода має теплоємність 4,187 кДж / кг*С. При номінальній потужності системи в 24 кВт / год потрібно резервуар, який підтримуватиме функціонування системи протягом 4-8 годин після того, як буде відключений котел.

Необхідно обчислення обсягу для погодинного опалення. Температурна різниця повинна становити 25 градусів. 1 кВт/год дорівнює 3600 кДж. Розрахунок місткості здійснюється за формулою (24*3600)/(4,187*25) = 825 кг або 0,825 куб. м.

Дана схема розрахунків досить приблизна, оскільки для кожної бочки є ще й додаткові характеристики, що включають тепловтрати, вологість і температуру в приміщеннях, де використовується опалення (гравітаційне або з циркуляцією примусового плану).

У виборі буферних бочок для опалювальних систем важливі такі параметри, як їх корисні обсяги, площі елементів теплообміну, тип теплообмінника (бак в баку або змійовик). Перший варіант є більш привабливим, оскільки збільшується площа водонагріву.

     

У ЧОМУ ПЕРЕВАГИ І НЕДОЛІКИ ВИКОРИСТАННЯ АКУМУЛЮЮЧИХ ЄМНОСТЕЙ

Опалення, в якому використовується теплоаккумулятор, а теплоджерелом є твердопаливна установка, відрізняється масою переваг:

  • Істотне підвищення комфорту в будинках, оскільки навіть після згоряння закладеного палива приміщення обігріваються водою з бака. Це позбавляє необхідності серед ночі займатися завантаженням чергової порції дров;
  • Дане обладнання забезпечує захист водяної сорочки котла від закипання і навіть руйнування. При раптових відключеннях електрики або термостатичних головок на радіаторах, перекритті теплоносія через досягнення необхідної температури джерела тепла продовжують гріти воду в баках. Цього досить до відновлення подачі електрики або запуску дизель-генератора;
  • Подача холодної води із зворотних трубопроводів в розпечені чавунні теплообмінники після раптових включень циркуляційних насосів виключена;
  • Теплоакумулятори можуть функціонувати і як гідравлічні роздільники в опалювальних системах, що забезпечує незалежну роботу всіх гілок схем. Цим гарантується додаткова економія теплоенергії.

Бочки такого призначення вимагають більш високих капіталовкладень в їх монтаж і розміщення, що є, мабуть, єдиним недоліком. Правда, всі вони в подальшому забезпечують мінімальні витрати на експлуатацію в довгострокових перспективах.

     

ЧОМУ Ж ВИНИКАЄ ПОТРЕБА В АКУМУЛЮЮЧИХ ЄМНОСТЯХ?

Абсолютно все котельне обладнання, яке функціонує на твердому паливі, довгий час не функціонує без людського втручання, оскільки необхідна періодична заправка чергових порцій дров. Коли це вчасно не робиться, теплоносій охолоджується, а разом з цим знижується і температура в опалюваних приміщеннях.

Раптові відключення електричної енергії і топки, які повністю розгорілися, - це небезпека закипання води в сорочках агрегатів з надзвичайно небезпечними наслідками. Рішення всіх цих проблем можливе установкою даного обладнання для опалювальних котлів. Ці агрегати також забезпечують захист установок з чавуну від розтріскування, які можуть виникати при різких перепадах температури води в мережі.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход

Теги

вибір твердопаливного котла (3) твердопаливні котли (3) сталевий твердопаливний котел (1) чавунний твердопаливний котел (1) газові котли (1) вибір газового котла (1) бойлери (6) бойлер з сухим теном (3) види бойлерів (6) електричний котел (2) види електричних котлів (2) вибір електричного котла (2) циркуляційний насос (1) види циркуляційних насосів (1) насос у систему опалення (1) стальний твердопаливний котел (1) види газових колонок (4) димохідна газова колонка (2) парапетна газова колонка (2) глибинний насос (1) види глибинних насосів (1) види радіаторів опалення (2) вибір радіаторів опалення (2) типи радіаторів опалення (2) газовий конвектор (2) димохідний газовий конвектор (2) парапетний газовий конвектор (2) види електричних конвекторів (2) електричні конвектори (2) види кондиціонерів (1) який кондиціонер кращий (1) типи кондиціонерів (1) газові колонки (1) Встановлення кондиціонера (1) дізнатися вартість установки кондиціонера - Львів (1) Київ (1) Україна (1)