Як визначитися з моделлю насоса для колодязя або свердловини?

Найчастіше присадибні та дачні ділянки мають колодязі або свердловини. Без них, власне, в наших кліматичних умовах розраховувати на отримання якогось більш-менш пристойного врожаю просто не реально. Подібні джерела використовуються і для отримання питної води, і для здійснення поливу.

Відрами живлющу вологу не наносиш, а тому оптимальним вибором є насос. Ось тільки правильно б здійснити його вибір, виходячи з конкретних умов майбутньої експлуатації.

ЗА ЯКИМИ КРИТЕРІЯМИ ОБИРАЮТЬСЯ НАСОСИ ДЛЯ КОЛОДЯЗІВ ТА СВЕРДЛОВИН?

Перш за все, звертається увага на відстань між поверхнею землі та рівнем води в свердловинах й колодязях. При невеликій відстані (до 7-8 м) відмінним варіантом може стати поверхневий самовсмоктуючий або заглибний (глибинний) агрегат. При відстані, що дорівнює більше 8-9 м, ефективне забезпечення подачі води гарантується лише глибинним (занурювальним) приладом.

Основними характеристиками, які забезпечують якісну роботу таких пристроїв, є їх продуктивність й висота напору. Важлива і відстань від джерел подачі води до будинків, та гідравлічний опір в трубопроводах, а також запірна арматура. Компенсування гідравлічних втрат вимагає збільшення потужності придбаного агрегату не менше, ніж на 10 відсотків.

     

ТИПИ ВИКОРИСТОВУВАНИХ НАСОСІВ

В даний час серед даного обладнання для свердловин і колодязів виділяють такі основні їх види, які мають різне розташування по відношенню до води:

  • Поверхневі моделі;
  • Занурювальні (глибинні) моделі.

Місце установки поверхневих варіантів - біля джерел води або в приміщеннях. В останньому варіанті в воду необхідно спускати лише усмоктувальні труби, що мають на кінцях зворотні клапани. Агрегати даного типу бувають:

  • Самовсмоктуючими з винесеними або вбудованими ежекторами - вода подається з значних глибин за рахунок розрядження. Моделі з винесеними ежекторами піднімають воду з глибини до 45 метрів. Їх монтаж набагато складніше.
  • Одно- або багатоступінчатими вихровими (відцентровими) без ежекторів - всмоктування здійснюється з 7-8-метрової глибини. Одноступінчаті прилади прості за конструкцією, надійні, мають невисокою вартістю. Правда, досить гучні в роботі. Багатоступінчасті - менш шумні й менше споживають енергії в порівнянні з одноступінчастими. Відрізняються великим ККД. Важливим є наявність багатоступінчастої гідравлічної частини.

     

При потребі подавати воду з великих глибин (більше 8-9 метрів) вдаються до використання заглибних (глибинних) агрегатів, які можуть використовуватися і при менших рівнях. Таке насосне обладнання в воду занурюється повністю.

Сезонне зниження рівня води вимагає постійного контролю експлуатації приладу, оскільки він не може перебувати поза водою, бо це призведе до швидкого виходу з ладу. Даного недоліку можна уникнути, якщо використовувати обладнання з поплавками, які при критичних зниженнях рівнів відключають його.

Занурювальні моделі, використовувані в колодязях і свердловинах, бувають двох видів, які мають відмінності в влаштуванні та інших експлуатаційних характеристиках.

Відцентрові агрегати - зазвичай, нижній забір води, висока подача та велика ціна. Є кращими в свердловинах, оскільки менше впливають на їх стінки. Відцентрові прилади відрізняються від свердловинних наявністю на двигунах спеціальних сорочок охолодження, що збільшує їх діаметр. Охолоджуються потоками води, що піднімаються.

Вібраційні пристрої - менша вартість і більш скромні можливості. Не бажані для свердловин. Забір води може бути різним, тобто верхнім і нижнім. Діляться на одно- і двоклапанні. Якщо планується підключення таких агрегатів до жорстких труб, то слід відразу ж подбати про наявність між ними й зворотними клапанами 30-40-сантиметрових відрізків армованого гнучкого шланга, який буде служити для зниження рівнів вібрації. Підвіска заглибних моделей здійснюється найчастіше на капронових шнурах.

     

НЕВЕЛИКІ ПІДСУМКИ РОЗГЛЯДУ ВИДІВ НАСОСІВ ДЛЯ СВЕРДЛОВИН І КОЛОДЯЗІВ

Вітчизняний ринок, активним учасником якого є і Інтернет-супермаркет «ЕСПО», - це пропозиція самих різних приладів для використання в колодязях або свердловинах, які виробляються вітчизняними й зарубіжними виробниками. Можна вибрати обладнання для різних експлуатаційних умов та вимог.

Радимо орієнтуватися на перевірених виробників, щоб не потрапити на вудочку недбайливих продавців, які торгують низькоякісним товаром. Треба сказати, що якісне насосне обладнання від відомих брендів коштує дорожче, але це виправдано його майбутнім безпроблемним використанням.

Фахівці-консультанти нашого Інтернет-супермаркету будь-якому клієнту нададуть інформацію про кращих виробників й кращі моделі, про види їх захисту, про адаптацію для використання в різних умовах. При здійсненні покупок жодне питання не залишиться без уваги, а тому гарантовано покупець отримає те, що краще буде служити в конкретних умовах.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход

Теги

вибір твердопаливного котла (3) твердопаливні котли (3) сталевий твердопаливний котел (1) чавунний твердопаливний котел (1) газові котли (1) вибір газового котла (1) бойлери (6) бойлер з сухим теном (3) види бойлерів (6) електричний котел (2) види електричних котлів (2) вибір електричного котла (2) циркуляційний насос (1) види циркуляційних насосів (1) насос у систему опалення (1) стальний твердопаливний котел (1) види газових колонок (4) димохідна газова колонка (2) парапетна газова колонка (2) глибинний насос (1) види глибинних насосів (1) види радіаторів опалення (2) вибір радіаторів опалення (2) типи радіаторів опалення (2) газовий конвектор (2) димохідний газовий конвектор (2) парапетний газовий конвектор (2) види електричних конвекторів (2) електричні конвектори (2) види кондиціонерів (1) який кондиціонер кращий (1) типи кондиціонерів (1) газові колонки (1) Встановлення кондиціонера (1) дізнатися вартість установки кондиціонера - Львів (1) Київ (1) Україна (1)