Для чого незамерзаючі рідини (теплоносії) для систем опалення?

При розробці систем опалення обов'язково необхідно враховувати і вид передбачуваного теплоносія. Виробниками найчастіше рекомендується використання води, яка виграє за фізико-хімічними та економічними параметрами.

В умовах наших реальностей, коли морози досягають вельми великих показників, вода може бути і джерелом високої небезпеки. Вихід з ладу обладнання, відключення опалювальних систем на тривалий час призводить до їх замерзання.

Для запобігання таких негативних наслідків доводиться вдаватися до використання спеціальних рідин, тобто надійних і безпечних теплоносіїв, які не замерзають при низьких температурах.

ЩО ТАКЕ АНТИФРИЗ, ЯКИЙ ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ ЯК ТЕПЛОНОСІЙ?

Антифриз для системи опалення - це вода із різними домішками, наприклад, пропіленгліколем або моноетиленгліколем, що містять інгібіторні складові.

Правильний вибір такої рідини передбачає облік її властивостей й параметрів (в'язкості, текучості та теплопровідності), які відрізняються від властивостей води.

При використанні цього теплоносія в побутових котельнях засмічення насосів або фільтрів та зниження тепловіддачі опалювального обладнання відбувається через те, що його властивості не беруться до уваги. Заміна води на дану незамерзаючу рідину в якості теплоносія вимагає збільшення потужності насоса й підвищення робочого тиску в системі.

Такі рідини мають велику хімічну активність. Їх корозійні властивості знижуються додаванням інгібіторів в водно-гліколеві розчини. Кількість цих речовин нормується стандартами, оскільки воно впливає на кислотно-лужні властивості, пінність, коррозійність та запобігання утворення на стінках відкладень.

КОРИСТЬ ВІД ВИКОРИСТАННЯ АНТИФРИЗУ І ВИМОГИ ДО НЬОГО ТА РОБОТИ СИСТЕМ

Вибирати слід лише той розчин, який має відповідні параметри. Такі суміші легше проникають в капіляри та різні тріщини, оскільки мають меншу в'язкість. Це говорить про необхідність особливої ​​уваги до забезпечення герметичності систем. Дана рідина не може бути використана в системах, які мають в своєму складі цинк.

Виробники рекомендують використання незамерзаючого розчину протягом п'яти років, але термін служби може бути і довшим, оскільки на нього впливають й умови експлуатації опалення. При додаванні води в нього або допущення перегріву може змінюватися якість цього теплоносія.

Суміші з моноетіленгліколевою основою мають чимало відмінностей від води за фізичними властивостями. При зміні води на такий теплоносій буде потрібне деяке переналаштування режиму роботи систем. В опаленні з чавунними котлами необхідно починати включення з мінімальних потужностей, щоб уникнути перегрівів, доводячи до необхідних потужностей.

Моноетиленгліколь є отруєним. Він може використовуватися в одноконтурних опалювальних системах. У двоконтурних аналогах кращим варіантом є використання пропіленгліколю, що є харчовою добавкою і не завдає шкоди здоров'ю. Правда, безпека вимагає великих витрат в порівнянні з попередньою добавкою.

     

ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ ВОДИ АБО АНТИФРИЗУ: ЯКИЙ ТЕПЛОНОСІЙ КРАЩЕ?

Вода є дешевим і доступним теплоносієм, а тому саме на її циркуляцію розрахована більшість опалювальних котлів та інших елементів нагрівання. Вона вигідна ще й тим, що абсолютно безпечна для людини. Недолік полягає в тому, що при несвоєчасному включенні опалювання і раптових морозах можливе замерзання цього теплоносія й розрив труб, а то і котлів. Збитки при цьому можуть бути просто колосальними.

Вода при постійному використанні в трубопроводах з часом сприяє утворенню накипу і перевитрат енергії відсотків на 25-30, а також й підвищення витрат на опалення. У металевих трубопроводах водяні теплоносії провокують прояви процесів корозії.

В свою чергу незамерзаючий теплоносій не потребує зливання з опалювальних систем. Навіть при низьких температурах повітря забезпечується збереження функціональних характеристик обладнання, трубопроводів та вузлів.

Використання спеціальних присадок необхідне для того, щоб теплоносій не пінився, не викликав корозії та накипу всередині опалювальних елементів, не провокував набухання або розчинення ущільнювачів.

Незамерзаючі рідини на основі пропіленгліколів при виникненні проникнення в повітря виділяють шкідливі випаровування. Вони мають підвищену агресивність до арматури, труб, кранів і т.д. Ці розчини відрізняються більш високою в'язкістю в порівнянні з таким показником води. Різниця - близько 20 відсотків. Вона вимагає додаткових гідравлічні навантаження на насосне обладнання, яке потрібно вибирати із запасом потужності.

ДЕЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ АНТИФРИЗУ

Перш за все, необхідно підкреслити, що в системи опалення не може заливатися автомобільний тосол, в рецептурі якого є домішки, що не можуть застосовуватися в житлових приміщеннях. Щодо інших видів таких рідин можна сказати наступне: обов'язково ознайомтеся з докладною інформацією, яка зазвичай надається виробниками і продавцями.

Даний розчин не може бути використаний в опалювальних системах з двоконтурними котлами, оскільки він може потрапляти в контур водопостачання. Рідина є отруйною. Вона не використовується в системах відкритого типу, оскільки може траплятися випаровування. Не допускається використання її в оцинкованих трубопроводах.

Незамерзаючі рідини мають нижчу теплоємність, а тому необхідні більш потужні радіатори. Більш висока в'язкість розчину - це підстава для використання більш потужних циркуляційних насосів.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход

Теги

вибір твердопаливного котла (3) твердопаливні котли (3) сталевий твердопаливний котел (1) чавунний твердопаливний котел (1) газові котли (1) вибір газового котла (1) бойлери (6) бойлер з сухим теном (3) види бойлерів (6) електричний котел (2) види електричних котлів (2) вибір електричного котла (2) циркуляційний насос (1) види циркуляційних насосів (1) насос у систему опалення (1) стальний твердопаливний котел (1) види газових колонок (4) димохідна газова колонка (2) парапетна газова колонка (2) глибинний насос (1) види глибинних насосів (1) види радіаторів опалення (2) вибір радіаторів опалення (2) типи радіаторів опалення (2) газовий конвектор (2) димохідний газовий конвектор (2) парапетний газовий конвектор (2) види електричних конвекторів (2) електричні конвектори (2) види кондиціонерів (1) який кондиціонер кращий (1) типи кондиціонерів (1) газові колонки (1) Встановлення кондиціонера (1) дізнатися вартість установки кондиціонера - Львів (1) Київ (1) Україна (1)