Що таке тепловий насос

Економічність наших опалювальних систем хвилює всіх нас, оскільки ні в кого немає бажання викладати великі гроші за енергоносії і не мати бажаного температурного режиму в будинках, квартирах або офісах. Нам доводиться придивлятися і до альтернативних джерел енергії, наприклад, до енергії води або вітру, геотермальної енергії. Отримати її запаси від цих джерел просто не виходить, але з використанням теплових насосів це виходить дуже ефектно.

ВАРТО РОЗІБРАТИСЯ, ЩО ТАКЕ ТЕПЛОВИЙ НАСОС

Дане обладнання можна назвати холодильником, тільки працюючим навпаки. Воно використовується для перекачування низькопотенційної теплової енергії, яка є в грунті, воді або повітрі, у відносно високопотенційну, що використовується для опалення. Дві третини енергії опалення цілком можливо отримати з природи абсолютно безкоштовно, і лише третина її знадобиться для забезпечення функціонування самого цього приладу.

Якщо говорити іншими словами, то власнику такого пристрою вдається досягати майже 70-відсоткову економію коштів, які доводилося б витрачати на опалення. Правда, наведені цифри можуть застосовуватися лише до ідеальних приладів. Дійсність же така, що ККД обладнання знаходиться у великій залежності від температури, яка необхідна на виході: нижче температура - вище коефіцієнт.

Наприклад, нагрівання теплоносія в системі теплої підлоги не вимагає перевищення температури 27-37 градусів. Це означає, що і ККД буде високим. В такому випадку є теоретична можливість при витраті 1 кВт отримати до 3 кВт тепла.

Коли ж будемо прагнути до нагрівання води до 90 градусів, то ефективність даного виробу істотно знизиться. Це відбувається через наявний компресор: більше температуру хочемо - сильніше стиснення фреону отримуємо. На це буде і більше електроенергії витрачатися.

Дані прилади в ідеалі використовувати можна в низькотемпературних опалювальних системах. Будівлю можна вважати добре утепленою, якщо на квадратний метр площі потрібно 50 Вт. Погано утеплене приміщення вимагає порядку 80-200 Вт. Такі норми прийняті абсолютно у всіх країнах Європи.

Електроенергія для функціонування даних агрегатів в принципі є не потрібно. Електродвигун, який приводить в рух компресор, може бути замінений бензиновим або дизельним, що забезпечить повну автономність системи. Відмінним варіантом їх використання є місця, де немає електричних мереж.

     

ТИПИ ТЕПЛОВИХ НАСОСІВ

Ці пристрої, які в даний час доступні на вітчизняному ринку, умовно розділені на кілька типів:

  1. «Грунт - вода» - ці прилади забирають з ґрунту тепло, яке віддають потім воді. Грунт вважається самим універсальним тепловим джерелом, який акумулює енергію Сонця, цілий рік зсередини підігрівається енергією, яка утворюється в центрі земної кулі в результаті ядерних реакцій. Віддача тепла відбувається незалежно від погоди. На глибині в 5-7 м спостерігається постійна температура цілий рік.

Теплоносії, якими є незамерзаючі рідини, циркулюють в трубах, заглиблених в землю, і нагріваються на кілька градусів. Далі насосами подаються у випарники і повертаються назад за новим теплом. Акумульоване тепло віддається у внутрішні контури цих агрегатів, які заповнені холодоагентами.

Низький тиск і температура -5 градусів забезпечують перехід холодоагенту з рідкого в газоподібний стан. Його стиснення до високого тиску підвищує і температуру. Газ в гарячому стані йде в інший теплообмінник. Там тепло передається в опалювальну систему, а холодоагент знову перетворюється в рідину.

  1. «Вода - вода» - пристрої даного типу відбір теплової енергії здійснюють у води. Джерелами тепла бувають поверхневі і ґрунтові води. Ними можуть бути скидні води технологічних установок. Отримуване тепло віддається воді. За принципом функціонування практично не відрізняються від типу «грунт - вода».
  2. «Вода - повітря» - цими агрегатами береться теплова енергія з води і передається повітрю, що використовується для опалення. Немає необхідності у використанні проміжних теплоносіїв, а тому системи відрізняються високою ефективністю.

     

ОСНОВНІ ПЕРЕВАГИ ДАНИХ ВИРОБІВ

Ці прилади використовують енергію, що вводиться в них, ефективніші, ніж інше обладнання. Для їх порівнювання використовується спеціальний коефіцієнт, що показує відношення отриманого тепла до енергії, витраченої для цього.

Повсюдність застосування говорить про те, що тепло може бути виявлено в будь-якому місці. Воно буде обігрівати, не залежно від погоди, аби вал компресора крутився.

Даний агрегат не має котла для горіння палива. Це означає, що не буде і шкідливих викидів, що утворюються в процесі горіння. Фреон, який застосовується в пристрої, хлорорганічних сполук не містить і озоновий шар не руйнує.

Універсальність таких приладів полягає в тому, що вони житло обігрівають, і воду в басейнах підігрівають, і повітря в кімнатах охолоджують. Їм характерна властивість реверсивності (оборотності).

Ці пристрої відрізняються вибухопожежобезпекою, оскільки вибухати в них просто нема чому. Немає і загрози отруєння або чаду. Немає деталей, які можуть викликати запалення.

     

ДЕЯКІ ПОРАДИ ЩОДО ПРАВИЛЬНОГО ВИБОРУ ТЕПЛОВОГО НАСОСА

Кожен споживач, приступаючи до вибору необхідної моделі, повинен знати, що оптимального варіанту він зможе досягти, якщо будуть враховані такі фактори:

  • Розміри теплового навантаження на теплопостачальні системи;
  • Наявність денних і нічних тарифів на електричну енергію;
  • Присутність або відсутність поруч інших джерел енергії, наприклад, газових магістралей.

Використання даного обладнання виправдане в добре утеплених приміщеннях, тобто там, де показники втрат тепла не перевищують 100 Вт на кв. метр. Насоси особливо ефективні при їх використанні в поєднанні з додатковими тепловими джерелами.

У будь-якому випадку необхідно користуватися консультаційними послугами фахівців, які є в кожній торговельній точці. В Інтернет-супермаркеті «ЕСПО» разом з великим асортиментом різного устаткування доступна і всебічна допомога в його правильному виборі.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход

Теги

вибір твердопаливного котла (3) твердопаливні котли (3) сталевий твердопаливний котел (1) чавунний твердопаливний котел (1) газові котли (1) вибір газового котла (1) бойлери (6) бойлер з сухим теном (3) види бойлерів (6) електричний котел (2) види електричних котлів (2) вибір електричного котла (2) циркуляційний насос (1) види циркуляційних насосів (1) насос у систему опалення (1) стальний твердопаливний котел (1) види газових колонок (4) димохідна газова колонка (2) парапетна газова колонка (2) глибинний насос (1) види глибинних насосів (1) види радіаторів опалення (2) вибір радіаторів опалення (2) типи радіаторів опалення (2) газовий конвектор (2) димохідний газовий конвектор (2) парапетний газовий конвектор (2) види електричних конвекторів (2) електричні конвектори (2) види кондиціонерів (1) який кондиціонер кращий (1) типи кондиціонерів (1) газові колонки (1) Встановлення кондиціонера (1) дізнатися вартість установки кондиціонера - Львів (1) Київ (1) Україна (1)