Що потрібно знати про камін, перш ніж зважитись на його встановлення

chto-nuzhno-znat-o-kamine-1Якщо українців би запитали про їх відношення до каміна у будинку, то багато дали б позитивну відповідь. І це зовсім не дивно, оскільки камін є символом затишку, стабільності та благополуччя оселі.

Встановити цей пристрій можна не лише у будинку але й в квартирі. Технологія та процес його влаштування вже не такі складні. Для цього потрібно просто ґрунтовно підійти до питання: передбачення усіх майбутніх нюансів, правильний вибір місця  розміщення,  а також підбір якісних і надійних будівельних матеріалів, які сьогодні зовсім не дефіцит. У випадку монтажу каміна в квартирі, передусім, вам знадобитися з'ясувати питання наявності димаря в будинку. Також важливий розрахунок стійкості підлоги, оскільки камін важкий (важить приблизно півтора тонни). Ну і менш суттєвим є офіційний дозвіл спеціальної комісії на установку агрегату. Не рідкість такі випадки, коли ваш будинок не розрахований на таке навантаження і вам нічого не залишиться як користуватись електрокаміном. Самим відповідним варіантом для "домашнього вогнища" буде заміський будинок, оскільки ще на етапі проекту ви можете прорахувати усі нюанси його влаштування.

З ЧОГО Ж СКЛАДАЄТЬСЯ КАМІН?

Цей агрегат поєднує в собі дві частини зовнішню та внутрішню. Завданням останньої є виділення тепла й обігрів приміщення. А зовнішня частина потрібна для оформлення каміну. Її можна оформити на будь-який смак та під різний стиль.

Так звані "нутрощі" устаткування складаються з:

  • Камінного столу - це основа агрегату, у виготовлення якої використовуються тільки вогнетривкі матеріали. Він забезпечує захист від загоряння підлоги, що знаходиться поруч з пристроєм;
  • Перед паливникового майданчика;
  • Паливника - представляє собою цегляну нішу для згорання дрів;
  • Під паливника - жаростійка область паливника, що знаходиться внизу;
  • Димаря (конвектора) - це дорога, по якій відбувається рух диму назовні. Зроблений він у вигляді ковпака: до верху поступово відбувається звуження від широкої основи;
  • Піддувального каналу - ним є отвір, через який в топку подається повітря.

chto-nuzhno-znat-o-kamine-2     chto-nuzhno-znat-o-kamine-3

Зовнішня (декоративна) частина ж являє собою портал. Його межа, що знаходяться згори ця всім знайома каміна дошка, яку люблять заставляти фотографіями, фігурами, годинниками та іншими декоративними елементами.

Окрім переліченого вище число пристроїв для безпечного використання складається ще з:

  • Колосникових грат - потрібні для розподілу повітря, що поступає в паливник;
  • Камери зольника - це ящик, що зроблений з металу. Потрібний для чищення агрегату від відкладень попілу;
  • Димової засувки або шибера, що призначені для регулювання тяги;
  • Дифлектора - захист від вітру у вигляді трубної насадки;
  • Іскроуловлювача - трубна насадка, що забезпечує пожежну безпеку;
  • Димозбірника.

 

chto-nuzhno-znat-o-kamine-4     chto-nuzhno-znat-o-kamine-5

ЯК ВИБРАТИ ВІДПОВІДНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ЗВЕДЕННЯ КАМІНУ?

Самим кращим й відповідним місцем, яке ви можете для цього пристрою підібрати це внутрішні стіни вашого будинку. Чому саме внутрішні, подумаєте ви? А тому, що тільки вони забезпечать захист устаткування від протягів. Саме тому цей виріб не зводиться навпроти дверей й вікон, а також у зовнішніх стінах. Таке розташування допоможе зберегти тепло, що віддає камін на триваліший період. Оскільки цей агрегат дуже швидко обігріває приміщення, але довго теплоту не зберігає. Й по продуктивності поступається печі. Його ккд усього лише 15%.

Окрім підбору "правильного" місця, будинок обов'язково треба утеплити якісними теплоізоляційними матеріалами. Це має велике значення та істотно підвищить ефективність обігріву, оскільки тепло просто не виходитиме з будинку. Також слід знати, що площа кімнати для розміщення устаткування має бути не менше двадцяти квадратів. Ця умова обґрунтована тим, що для паливника буде недостатній повітряний об'єм. Портал добре орієнтувати в центральну частину кімнати, а місце перед каміном бажано звільнити для дитячих ігор та крісел.

chto-nuzhno-znat-o-kamine-6     chto-nuzhno-znat-o-kamine-7

РОЗРАХОВУЄМО ОСНОВНІ ПАРАМЕТРИ КАМІНУ

Початково правильний розрахунок параметрів агрегату це головний ключ до успіху його функціонування в майбутньому. Тому це етап дуже важливий та йому слід приділити особливу увагу. Основними вимогами, що треба дотримуватися, є наступні:

Фундамент має бути глибиною не менше 1,5 метра;

Перед паливниковий майданчик повинен виступати на не менше ніж 0,5 метра (у довжину) і 21-30 см з кожного боку;

Висота димаря має бути більше ніж у пічного. Його стінки треба робити товстими (у пів цеглини). Величина перерізу залежить від розміру порталу (від 0,1 до 0,5 портальної площі). А розмір димохідної поверхні розраховують від об'єму паливника;

Камінна труба повинна виходити за рівень даху не менше ніж один метр, а мінімальні розміри внутрішнього перерізу це 270 на 140 мм

chto-nuzhno-znat-o-kamine-8     chto-nuzhno-znat-o-kamine-9

РОЗГЛЯНЕМО ОСНОВНІ ЕТАПИ, ЩО ЗУСТРІЧАЮТЬСЯ НА ШЛЯХУ ЗВЕДЕННЯ КАМІНУ

Будівництво цього опалювального обладнання розпочинається із зведення фундаменту. Далі відбувається робота над камінним корпусом. Паралельно облаштуванню паливника проходить укладання плит, що відбивають променисту енергію. Облицювання відбувається тільки після етапу укладання корпусу гіпсокартонними плитами для вирівнювання поверхні.

Крім того, знадобитися виконати отвори в підлозі і в перекритті горища з метою заливки фундаменту та монтажу труб. А отвори в даху роблять пізніше, вже тоді коли переходять до покрівельних робіт. Ну й звичайно на етапі будівництва та використання обов'язково треба дотримуватися усіх норм безпеки. Такий камін, при проектуванні та зведенні якого, із самого початку, були передбачені нюанси, дотримані усі норми, в тому в числі й правила пожежної безпеки, використані якісні та довговічні матеріали, поза сумнівом стане родзинкою вашого житла, що довго даруватиме тільки тепло і радість.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход

Теги

вибір твердопаливного котла (3) твердопаливні котли (3) сталевий твердопаливний котел (1) чавунний твердопаливний котел (1) газові котли (1) вибір газового котла (1) бойлери (6) бойлер з сухим теном (3) види бойлерів (6) електричний котел (2) види електричних котлів (2) вибір електричного котла (2) циркуляційний насос (1) види циркуляційних насосів (1) насос у систему опалення (1) стальний твердопаливний котел (1) види газових колонок (4) димохідна газова колонка (2) парапетна газова колонка (2) глибинний насос (1) види глибинних насосів (1) види радіаторів опалення (2) вибір радіаторів опалення (2) типи радіаторів опалення (2) газовий конвектор (2) димохідний газовий конвектор (2) парапетний газовий конвектор (2) види електричних конвекторів (2) електричні конвектори (2) види кондиціонерів (1) який кондиціонер кращий (1) типи кондиціонерів (1) газові колонки (1) Встановлення кондиціонера (1) дізнатися вартість установки кондиціонера - Львів (1) Київ (1) Україна (1)