Що потрібно знати для правильного підбору та установки лічильника води

ІСТОРІЯ

Раніше за часів Радянського Союзу техніка для вимірювання тепла й води зовсім не користувалася популярністю серед звичайного населення, застосовували її в основному тільки на промислових об'єктах. Тому її виробництвом на усю країну займалися всього пару десятків підприємств, для яких випуск таких приладів не був головним напрямом.

Облік тепла і води в квартирах й будинках нікому не спадав на думку, оскільки комунальні  послуги коштували копійки. А після розпаду СРСР робота підприємств виявилася під загрозою, тому що заводи та фабрики, які були основними клієнтами, переставали купувати устаткування, адже самі терпіли крах та занепадали.

До появи попиту громадян на вимірювальні агрегати пройшло не мало часу та багато вітчизняних виробників не дожило до цього моменту. За "порятунок" ситуації активно взялися закордонні компанії. Ринок наповнився різними приладами іноземного виробництва. А з часом вони почали поставляти комплектуючі, з яких вже тут на місці робилися і випускалися пристрої для вимірювання.

Сьогодні наші компанії вже відмінно справляються без закордонної допомоги, але комплектуючі досі іноземні, переважно німецькі, італійські та французькі.

КЛАСИФІКАЦІЙНІ ОЗНАКИ УСТАТКУВАННЯ

Головним завданням цих агрегатів, їх ще називають водолічильниками або водомірами є комерційний підрахунок кількості використаної води в різних сферах діяльності. Завдяки ним, проводиться точний підрахунок гарячої та холодної води різного типу (мережевого, стічного, питного). Також ці агрегати за робочим принципом можуть бути:

  • Механічними (турбінними, крильчастими);
  • Вихровими;
  • Ультразвуковими;
  • Електромагнітними.

Крім того, водоміри розрізняють ще й за принципом живлення на залежні від електроенергії та незалежні, які оснащені батарейкою. На додаток водяні лічильники ще розрізняються за принципом використання, а саме для холодної та гарячої води. В них використаний різний матеріал для крильчатки та підшипників. Прилади, що використовуються для холодної води застосовуються в умовах до 40 градусів, а ті, що для гарячої - до 150 градусів.

     

Щоб картина була повною до вищепереліченого слід додати, тільки те, що існує ще одна класифікаційна ознака. Це область використання. Тобто пристрої можуть бути абсолютно різного призначення. Їх різниця в умовному діаметрі самого приладу, а саме діапазон 15 - 25 мм використовується в житлових будинках, а 25 - 400 мм - в промислових і комунальних будівлях.

ТАХОМЕТРИЧНІ ВОДОМІРИ

Таке устаткування має у своєму складі тахометри, через який здійснюється дія механічним тиском на турбінні лопаті  або колеса, що у свою чергу викликає обертання. А далі кількість обертань повідомляється пристрою, що підраховує та веде кінцевий облік води. Також за конструктивними ознаками усі ці прилади бувають турбінними, багатоструменевими і одиноструменевими. Крім того два останні види діляться на "сухі" й "мокрі". Останні є самим простим, але дуже ефективним устаткуванням, що не ізольоване від води. Перевагами цього типу можна назвати оптимальне співвідношення ціни й надійності. Але єдиний мінус це те, що прилади не можна використати в умовах забрудненої води. А агрегати "сухого" виду навпаки - якраз можна використати у такому разі, оскільки їх рахунковий пристрій надійно захищений та герметично схований усередині приладу. Передає свідчення пристрій завдяки наявного в ньому магніту. Але ця конструкція приладу підвищує його ціну, що і є його єдиним недоліком. Також існує ще один різновид водомірного обладнання. Це комбіновані агрегати, в облаштуванні яких сполучені лічильник звичайного та турбінного варіанту.

ДЕ ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ РІЗНІ ТИПИ ВОДЯНИХ ЛІЧИЛЬНИКІВ?

Використання різних видів водолічильників визначаться трубопровідними діаметрами, на яких планується їх монтаж. Для одноструменевих агрегатів це діапазон в межах від 15 до 25 мм, для багатоструменевих від 15 до 50 мм, а для турбінних від 40 до 500 мм. І згідно з цим стають зрозумілі сфери їх використання. Обладнання одиноструменевого типу в Європі використовують в побуті (квартири, будинки). Але у нас якість води гірша, тому рекомендовано застосовувати надійніше та довговічніше обладнання багатоструменевого типу. Такі агрегати переважно монтують в адміністративних будовах, яслах, школах та інших об'єктах.

Турбінний ж тип цього обладнання має своє застосування для більш серозних і глобальних ситуацій, а саме для  водозаборів, водопостачальних систем промислових будівель, водоканалів, а також введень у багатоповерхові будинки. А комбіноване устаткування використовується в готелях або об'єктах промислового типу, в яких залежного від сезонного часу збільшується або знижується споживання води.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИБОРУ ТА УСТАНОВКИ АГРЕГАТУ

При купівлі цього пристрою ви зіткнетеся з проблемою великого вибору. Серед багатьох моделей величезну популярність має німецьке устаткування. Але дуже часто грань між агрегатами вітчизняного та закордонного виробництва дуже тонка, оскільки наші водоміри роблять на спільних заводах або ж по їх технологіях.

Це обладнання не рекомендується купувати " з рук" і монтувати самостійно або просити знайомих умільців. Краще в цьому питанні довіриться професіоналам, що б потім не довелося себе звинувачувати. Для фахівця важливі, спочатку, технічні характеристики водоміра. Крім того, при виборі агрегату обов'язково треба врахувати його граничну чутливість, допустимі втрати натиску і область обліку.

Монтаж устаткування повинен бути виконаний згідно з усіма нормами, що передбачені на випадок впровадження таких приладів в квартири. Установку слід доручати тільки майстрам, що мають на цей тип робіт ліцензію. Крім того, завжди доречно цікавитися у майстрів або фірми про гарантію на виконану роботу. Тому що, у випадку поломки обладнання, його вам замінять на протязі гарантійного терміну. Також про гарантію і заміну агрегату у випадку несправності треба уточнити й у продавця, у якого ви купуєте прилад.

Для установки водоміра спочатку слід підібрати відповідне місце, що має вільний доступ та захищене від потрапляння води. А також треба дотримуватися три головних правила:

  1. Прилад можна монтувати тільки після закінчення зварювальних робіт в заздалегідь підготовленому місці (гнізді);
  2. Водоміри монтують так, щоб лічильний пристрій був вгорі;
  3. Стрілка, що розміщена на боці приладу, має бути спрямована туди ж куди й потік рідини.

На додаток до всього потрібно пам'ятати, що устаткування потребує періодичної метрологічної перевірки. Для цього агрегати знімаються віддаються на аналіз та знову встановлюються. Або можна звернутися в спеціальну фірму і тим самим позбавити себе від зайвого клопоту. У будь-кому випадку вибір тільки за вами.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход

Теги

вибір твердопаливного котла (3) твердопаливні котли (3) сталевий твердопаливний котел (1) чавунний твердопаливний котел (1) газові котли (1) вибір газового котла (1) бойлери (6) бойлер з сухим теном (3) види бойлерів (6) електричний котел (2) види електричних котлів (2) вибір електричного котла (2) циркуляційний насос (1) види циркуляційних насосів (1) насос у систему опалення (1) стальний твердопаливний котел (1) види газових колонок (4) димохідна газова колонка (2) парапетна газова колонка (2) глибинний насос (1) види глибинних насосів (1) види радіаторів опалення (2) вибір радіаторів опалення (2) типи радіаторів опалення (2) газовий конвектор (2) димохідний газовий конвектор (2) парапетний газовий конвектор (2) види електричних конвекторів (2) електричні конвектори (2) види кондиціонерів (1) який кондиціонер кращий (1) типи кондиціонерів (1) газові колонки (1) Встановлення кондиціонера (1) дізнатися вартість установки кондиціонера - Львів (1) Київ (1) Україна (1)