Що краще: алюмінієві або чавунні радіатори?

Проблему опалення в будь-якому приміщенні допомагає вирішувати різноманітне обладнання та комплектуючі опалювальних систем, серед яких, безсумнівно, важливими є радіатори. Проблема тут в одному: на якому їх тип та виді зупинити вибір.

Досить часто серед користувачів виникає питання про те, яка батарея краща - чавунна або алюмінієва. Думки нерідко розходяться, оскільки їх використання здійснюється в різних умовах.

Спробуємо разом розібратися у всьому цьому, для чого ознайомимося з перевагами і недоліками даного опалювального обладнання, яке виготовляється з різних матеріалів.

ЧАВУННІ РАДІАТОРИ: ПЛЮСИ І МІНУСИ

Почнемо саме з чавунних агрегатів, які відомі кожному з нас, оскільки ще зовсім недавно нашим співвітчизникам доводилось задовольнятися тим, що всюди використовувалися переважно вони. Виходячи з цього, їх описувати не потрібно. Ми ж зупинимося на переліку їх переваг:

  • Висока стійкість до корозійних впливів. При їх експлуатації всередині утворюється суха іржа, здатна уберігати від агресивних впливів. Цей матеріал не боїться агресивних кислот, абразивних зносів через пісок і сміття, що потрапляють в контури опалення.
  • Невисока ціна цих батарей також багато в чому сприяє їх багаторічній популярності.
  • Висока інертність тепла дозволяє приладам протягом тривалого часу утримувати тепло і віддавати його в приміщення після припинення подачі гарячої води.
  • Довговічність гарантується виробниками для чавунних батарей протягом мінімум трьох десятиліть. На практиці відомі багато випадків, коли в хрущовках вони не замінювалися з моменту їх будівництва, тобто близько півстоліття.

При досить великому переліку плюсів доводиться констатувати, що такі опалювальні прилади мають й окремі недоліки, які полягають:

  • У малих поверхнях тепловіддачі та низькій теплопровідності даного металу;
  • У великій теплової інертності, що є в окремих випадках недоліком. Такі батареї не можуть бути використані в автоматичних регульованих системах водяного опалення;
  • В уразливості при можливих гідравлічних ударах;
  • У спірному дизайні, що досить складно вписуються в сучасний інтер'єр.

     

АЛЮМІНІЄВІ РАДІАТОРИ: ПОЗИТИВНІ ТА НЕГАТИВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Алюмінієві батареї секційного типу відрізняються великою тепловою віддачею, легкою вагою, що можна сміливо відносити до істотних переваг. Вони виготовляються із алюмінієвих сплавів, в які додається кремній. Ставши альтернативою чавунних приладів, які перші потрапили на наш ринок, вони останнім часом набули досить високої популярності серед наших співвітчизників.

В даний час алюмінієві опалювальні агрегати виробляються в двох варіантах: екструдованому і литому. Перший спосіб передбачає складання секцій із кількох частин, другий - використання секцій, які відливаються у вигляді цілісних деталей.

Опалювальне обладнання з алюмінію є проміжним пристроєм між сталевим і чавунним. Воно об'єднує всі їх позитивні і негативні моменти. Алюмінію властива велика теплопровідність, яка перевищує цей показник у чавуну.

Одна секція такої батареї споживає лише 0,7-1 літр води, що в чотири рази менше, ніж необхідно виробам з чавуну. При такій різниці виділення тепла здійснюється в набагато більших обсягах: секція опалює 1,8 кв. метра площі, тобто майже в два рази більше, ніж чавун. Її вага близько двох кілограмів.

     

До плюсів алюмінієвих опалювальних виробів відносяться:

  • Висока тепловіддача і швидке нагрівання приміщень. Батареї добре функціонують в системах з автоматичним регулюванням.
  • Високий робочий тиск, від якого залежить й їх вартість;
  • Мала маса та елегантний дизайн;
  • Можливість вибору агрегату з оптимальною кількістю секцій.

Недоліки алюмінієвих батарей наступні:

  • Схильність до електрохімічної корозії, коли через помилки монтажу алюміній має хімічну реакцію зі сталевими та мідними трубами опалювальних контурів;
  • Залежність термінів служби від хімічного складу теплоносіїв;
  • Крихкість. Для поліпшення властивостей теплопередачі їх стінки виготовляються тонкими, а тому від ударів середньої потужності легко лопаються.

     

ЯКІ РАДІАТОРИ КРАЩЕ: АЛЮМІНІЄВІ ЧИ ЧАВУННІ?

Не дивлячись на те, що осінньо-зимовий період триває півроку, опалювальний сезон в житлових приміщеннях продовжується набагато довше. У будинках продовжують працювати батареї, на які далеко не всі звертають увагу. Позначається звичка до наявності старого неефективного чавунного обладнання.

Коли ж настає час капітального ремонту, виникає і питання заміни таких старих батарей. Правильно вибрати чавунний або алюмінієвий опалювальний агрегат можна в тому випадку, якщо потенційний користувач матиме реальні уявлення про їх класифікацію. Будь-яка необхідна інформація надається всім покупцям, які звертаються за покупками в наш Інтернет-супермаркет «ЕСПО».

Вибір варіанту даного обладнання в значній мірі залежить від розмірів приміщень, в яких передбачається їх установка. У старих приміщеннях з центральним опаленням заміна батарей з чавуну навряд чи буде доцільною.

Чавунні батареї на алюмінієві агрегати змінюються в тих випадках, коли виникає потреба в зміні дизайну квартири, в який чавунні вироби ніяк не вписуються. У нових будівлях з індивідуальним опаленням алюмінієве обладнання використовуються часто, оскільки воно гарантує швидкий обігрів приміщень при оптимальних витратах енергоносіїв.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход

Теги

вибір твердопаливного котла (3) твердопаливні котли (3) сталевий твердопаливний котел (1) чавунний твердопаливний котел (1) газові котли (1) вибір газового котла (1) бойлери (6) бойлер з сухим теном (3) види бойлерів (6) електричний котел (2) види електричних котлів (2) вибір електричного котла (2) циркуляційний насос (1) види циркуляційних насосів (1) насос у систему опалення (1) стальний твердопаливний котел (1) види газових колонок (4) димохідна газова колонка (2) парапетна газова колонка (2) глибинний насос (1) види глибинних насосів (1) види радіаторів опалення (2) вибір радіаторів опалення (2) типи радіаторів опалення (2) газовий конвектор (2) димохідний газовий конвектор (2) парапетний газовий конвектор (2) види електричних конвекторів (2) електричні конвектори (2) види кондиціонерів (1) який кондиціонер кращий (1) типи кондиціонерів (1) газові колонки (1) Встановлення кондиціонера (1) дізнатися вартість установки кондиціонера - Львів (1) Київ (1) Україна (1)