Які є види і типи кондиціонерів

Рішення проблеми з вибором приладів охолодження не викликає ускладнень, якщо потенційний покупець знає види кондиціонерів і їх правильне застосування. У нашому Інтернет-супермаркеті «ЕСПО» є можливість вибрати кліматичне обладнання різноманітного призначення, різних виробників і, звичайно ж, різної вартості.

 

ОСНОВНІ ВИДИ КОНДИЦІОНЕРІВ

 

Сучасний ринок ділиться на кілька основних видів:

 

Побутові - це віконні і мобільні види, спліт і мультиспліт-системи, виконанні в настінному варіанті. В середньому потужність охолодження не перевищує 7 кВт. Приладами цих видів кондиціонують житлові, робочі, торговельні та інші приміщення, максимальна площа яких до 70-80 кв. метрів.

 

Напівпромислові - до них віднесені спліт і мультиспліт-системи, які можуть бути настінними, канальними, касетними, колонними. Має вищу потужність, яка коливається в межах 7-30 кВт. Призначені для приміщень площею 70-300 кв. метрів, які використовуються для житлових, торгових, робочих, виробничих та інших цілей.

 

Промислові - цей вид складається з мультизональних VRV і VRF систем, систем чіллер-фанкойл, дахових, центральних і прецизійних кондиціонерів. Відрізняються широким діапазоном потужностей, який дорівнює 7-200 кВт, а то і вище. Кондиціювання готелів, будинків, виробничих та промислових комплексів, а також інших приміщень.     

 

     

ГРУПИ КОНДИЦІОНЕРІВ ЗА КОНСТРУКТИВНИМИ ОСОБЛИВОСТЯМИ

 

Залежно від конструктивних особливостей обладнання кондиціювання його ділять на:

 

Моноблоки - до складу даної групи входять мобільні та віконні кондиціонери. Собою вони представляють єдиний блок, що містить всю систему кондиціонера.

 

Спліт-системи - включають настінні, касетні, канальні, підлого-стельові, колонні і мультиспліт і мультизональні VRV і VRF системи промислового призначення.     

 

     

ХАРАКТЕРИСТИКИ РІЗНИХ ТИПІВ І ВИДІВ КОНДИЦІОНЕРІВ

 

Типи і види кондиціонерів відрізняються не тільки призначенням, експлуатаційними характеристиками, але і умовами монтажу та експлуатації.

Монтаж віконних кондиціонерів здійснюється безпосередньо у віконні прорізи або інші отвори в стінах. Вони є найпримітивнішим і простим видом обладнання. Існують в таких модифікаціях: моделі тепло/холод і моделі холод. Істотна відмінність таких кондиціонерів полягає у великій гучності, що істотно перевищує даний показник, який характеризує моноблоки. При здійсненні монтажу віконного кондиціонера його необхідно вийняти з корпусу, а за розміром останнього зробити отвір у вікні. Далі корпус кріплять в рамі і вставляють в нього кондиціонер. Установка даних приладів найпростіша і найдешевша. Вони відрізняються і низькою вартістю. До недоліків слід віднести високі рівні шуму, відносно низьку продуктивність, а також обмеженість при виборі місця монтажу.     

 

     

Мобільні кондиціонери являють собою моноконструкції, схожі на звичайні пилососи. Вони розроблені для зручного і простого використання в різних умовах. Такі кондиціонери легко переміщуються і не потребують будь-якого спеціального монтажу. Достатньо лише виведення повітровводу (гнучкого шланга), необхідного для відводу на вулицю гарячого повітря. Для цього може використовуватися кватирка або отвір в стіні. Всі переваги мобільних кондиціонерів полягають в перерахованих факторах, тобто в мобільності і швидко доступній установці. Недоліки криються у високих рівнях шумів, які обумовлені тим, що компресор розташовується безпосередньо всередині приміщення. Вони мають середню продуктивність.

 

Велику популярність отримали останнім часом і спліт-системи, які складаються з зовнішніх і внутрішніх блоків. Останні агрегати бувають настінними, канальними, підлогово-стельовими, касетними і колонними.

 

Настінні спліт-системи мають побутове призначення. Використовуються для створення оптимального температурного режиму в приміщеннях, які мають площу не більше 70-80 кв. метрів, що обумовлено обмеженою потужністю, яка коливається від 1,5 кВт до 8 кВт.

 

Канальні спліт-системи - це напівпромислові кондиціонери. Їх використання дозволяє одночасно кондиціювати одне або кілька приміщень, для чого застосовується мережа повітропроводів, які розташовуються в міжстельовому просторі. Внутрішні блоки встановлюються приховано за підшивними або підвісними стелями. Можуть також монтуватися в спеціальних нішах. Дані системи мають потужність 7-30 кВт. Вони можуть поєднуватися з системами припливної вентиляції, оскільки мають можливість притоку свіжого повітря.

 

Касетні спліт-системи монтуються за підвісними стелями, а тому не псують інтер’єр, оскільки вони практично невидимі.  Охолоджене повітря розподіляється через нижні частини блоків. Відмінно забезпечують рівномірний розподіл повітряних потоків по всіх напрямах. Однієї системи вистачає для великих приміщень.

 

Спліт-системи підлогово-стельового типу представляють можливість монтажу внутрішніх блоків хоч внизу на стінах, хоч на стелях. Відповідно, потоки повітря спрямовуються вгору або уздовж стель, чим забезпечується їх рівномірний розподіл. Зручні для приміщень витягнутої форми. Подачу повітря здійснюють в усіх напрямках. Однієї системи може бути досить для охолодження великих площ.

 

Колонні спліт-системи відрізняються високою продуктивністю і можливістю рециркуляції повітря. Їх внутрішні блоки виконуються у вигляді колон. Вони займають чимало простору. Монтаж здійснюється зазвичай в місцях, віддалених від знаходження людей.

 

До складу мультиспліт-систем входить зовнішній і внутрішні блоки. Останніх може бути кілька. Допускається одночасне використання різних типів. Цим такі пристрої відрізняються від звичайних спліт-систем. Зручним є той факт, що зовнішній блок використовується всього один. Дане обладнання досить дороге. Складним є і його монтаж.

 

Мультизональні VRV і VRF системи промислового призначення є вдосконаленими мультиспліт-системами за кількістю внутрішніх блоків, потужності систем фреонових трубопроводів. Їм характерна висока холодопродуктивність, яка перевищує 15 кВт, а також комплектація 5-6 внутрішніми блоками різних типів, а то і більшою кількістю.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход