Як вибрати твердопаливний котел, їх види і характеристики

Твердопаливні котли - це стандартні прилади опалення, які в результаті удосконалень, проведених виробниками, придбали сучасну функціональність і якість. Їх використання допомагає наповнювати будь-який будинок оптимальної атмосферою комфорту і затишку.

Простота конструкції, ефективність і продуктивність, економічність зробили їх затребуваними серед наших співвітчизників. Важливим моментом є і широкий діапазон цін на такі опалювальні котли.

Треба правильно вибирати твердопаливний котел. Лише в такому випадку буде досягнута максимальна віддача таких приладів. В основу такого вибору покладено ряд критерій, які повинні бути обов'язково враховані:

  • Вид палива - вугілля або дрова. У першому випадку краще підходять котли, виконані з чавунна, а в другому – з жаростійкої сталі.

  • Потужність - корисні обсяги завантажувальних камер дають уявлення про те, скільки палива можна в них завантажити за раз, а, значить, і про тривалість горіння без втручання людини.

  • Вага і вартість - сталеві котли відрізняються меншою вагою і, відповідно, меншою вартістю монтажу і доставки.

  • Економічність - чавунні котли мають меншим ККД, але вони остигають довше, ніж сталеві.

  • Витрати на обслуговування - від цього показника залежать тепловіддача, енергетичні та фізичні затрати на всю експлуатацію котлів.

  • Довговічність - зазвичай твердопаливні котли мають термін служби не менше десяти років, але при правильній експлуатації він набагато довший.

Визначаючись з вибором твердопаливного котла, треба враховувати умови, в яких він буде використовуватися, зокрема, розміри приміщень.

     

ВІДМІННОСТІ МІЖ ЧАВУННИМИ І СТАЛЕВИМИ ТВЕРДОПАЛИВНИМИ КОТЛАМИ

Матеріал, що використовується для виготовлення котлів на твердому паливі, впливає на функціональність і тепловіддачу. Це може бути сталь або чавун, які абсолютно по-різному реагують на агресивні середовища і високі температури, а тому відрізняються деякими нюансами роботи.

Для чавунних котлів характерні великі терміни служби, хороша стійкість до корозійних процесів. Вони комплектуються теплообмінниками, що складаються з секцій. При поломці однієї з них без проблем здійснюється заміна. Котли з чавуну чутливі до температурних перепадів, які можуть викликати поломки.

Сталеві котли на твердому паливі, на відміну від чавунних, мають невелику вагу, більш низьку вартість, менші технологічні обмеження і більш високий ККД. У них, правда, менші терміни служби, оскільки більше схильні до корозії.

     ХАРАКТЕРИСТИКА ТИПІВ ТВЕРДОПАЛИВНИХ КОТЛІВ

В даний час вітчизняний ринок пропонує українцям твердопаливні котли тривалого горіння, а також піролізного і пелетного типів. Кожен з них має свої переваги і недоліки, на яких слід зупинитися.

В основу роботи піролізних котлів на твердому паливі покладено спалювання деревного газу, який з'являється при тлінні дров. Їм характерно особливе полум'я, яке схоже на полум'я газових пальників або паяльних ламп. У нижніх камерах температура може досягати 1000-1200 градусів.

Досягнення максимальної тепловіддачі в таких котлах досягається за рахунок розташування основного теплообмінника в нижній частині і горіння палива зверху вниз. Це забезпечує їх ефективність, в кілька разів вищу, ніж у звичайних.

Особлива перевага твердопаливних котлів піролізного типу - це час горіння одного завантаження. Він в півтора-два рази більший, ніж у звичайних агрегатів. Досягнення оптимального температурного режиму за допомогою таких котлів досягається при менших витратах палива, а, значить, гарантується його істотна економія. Різниця у вартості звичайних і піролізних приладів опалення може бути погашена вже за перший сезон експлуатації.

В Європі та Україні, в тому числі, популярність пелетних опалювальних котлів зростає швидко. Їх основним елементом є теплообмінник, виготовлений з чавуну або сталі. Ці котли комплектуються бункерами, в яких зберігаються пелети, автотранспортером і пальником.

Після подачі транспортером пелет в пальник відбувається їх автоматичне загоряння і котел починає функціонувати. Управління окремими моделями можливе навіть через мобілку, тобто дистанційно.

Створення необхідного запасу пелет дозволяє в автоматичному режимі забезпечувати функціонування пелетних котлів навіть протягом місяця. Жодному іншому типу твердопаливних котлів такі можливості не доступні.

За своєю ефективністю твердопаливні котли не поступаються котлам на газу. Їх коефіцієнт корисної дії - 90 відсотків. Це екологічні чисті теплові джерела. Вони відрізняються простим обслуговуванням без втрат часу і фінансів.

Порівняно новими опалювальними агрегатами є котли тривалого горіння, в яких паливо згорає довго і економно. Вони можуть працювати на дровах, дров'яних брикетах, вугіллі.

Принцип дії таких котлів ґрунтується на верхньому або верхньо-нижньому горінні палива. При цьому відбувається збільшення тривалості горіння, а також кількісті виділених теплових калорій.

Котли тривалого горіння відрізняються цілим рядом переваг, серед яких особливо корисні:

  • ККД - 90 відсотків, високоефективне спалювання палива;

  • Топка для палива великого обсягу (вона в кілька разів більше топок інших котлів);

  • Викиди вуглекислого газу в мінімальних кількостях;

  • Наявність на більшості моделей електронної автоматики і вентиляторів;

  • Економічна витрата палива.

Котли тривалого горіння на твердому паливі за своїми характеристиках становлять альтернативу газовим побратимам. При цьому відрізняються практичністю, простою експлуатацією, великим експлуатаційним терміном, відмінними показниками економічності та екологічності. В умовах постійного підвищення цін на газ вони будуть користуватися дедалі більшою затребуваністю, оскільки паливо для них коштує куди менше, ніж блакитне.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход

Теги

вибір твердопаливного котла (3) твердопаливні котли (3) сталевий твердопаливний котел (1) чавунний твердопаливний котел (1) газові котли (1) вибір газового котла (1) бойлери (6) бойлер з сухим теном (3) види бойлерів (6) електричний котел (2) види електричних котлів (2) вибір електричного котла (2) циркуляційний насос (1) види циркуляційних насосів (1) насос у систему опалення (1) стальний твердопаливний котел (1) види газових колонок (4) димохідна газова колонка (2) парапетна газова колонка (2) глибинний насос (1) види глибинних насосів (1) види радіаторів опалення (2) вибір радіаторів опалення (2) типи радіаторів опалення (2) газовий конвектор (2) димохідний газовий конвектор (2) парапетний газовий конвектор (2) види електричних конвекторів (2) електричні конвектори (2) види кондиціонерів (1) який кондиціонер кращий (1) типи кондиціонерів (1) газові колонки (1) Встановлення кондиціонера (1) дізнатися вартість установки кондиціонера - Львів (1) Київ (1) Україна (1)