Що таке пелетний котел і як його вибрати

Сьогодні людина прагне все використовувати з користю для себе. Знаходиться використання навіть відходам і сміттю, при цьому відчуваються економічні вигоди. Зокрема, з відходів деревообробки виробляються пелети, які є енергоносіями в опаленні будинків та інших приміщень.

Саме на такому паливі функціонують пелетні котли - новий винахід конструкторів. Вони економічні, якісні та функціональні. Постараємося дати повну характеристику всіх можливостей даного опалювального обладнання.

БУДОВА КОТЛІВ НА ПЕЛЛЕТАХ ТА ПРИНЦИП ЇХ ДІЇ

Як вже стало зрозуміло, таке опалювальне обладнання працює на твердому паливі у вигляді пелет. Останні являють собою спеціальні гранули, діаметр яких дорівнює 5-10 мм, а довжина - 0,5-7 см. Кілограм цього палива вивільняє до 4,5 тисячі Ккал. Це досить великі обсяги, щоб у певних умовах, створюваних цими агрегатами, забезпечувалося опалення приміщень будь-яких площ.

Устаткування даного типу складається з різних механізмів, які разом є єдиним функціональним пристроєм. Це:

  • Безпосередньо сам опалювальний прилад зі спеціальним пальником, що забезпечує спалювання пелет;
  • Бункер, в якому вони зберігаються;
  • Механізм, що подає паливо в камери згоряння.

Принцип роботи даного агрегату є таким: спочатку в паливний бак подаються пелети, які спеціальним шнеком доставляються в топку і благополучно згоряють. Відбувається виділення теплової енергії, використовуваної для підігріву теплоносія в опалювальній системі.

Дане опалювальне обладнання відрізняються досить високим ККД, який в окремих випадках доходить до 90 градусів. Високоефективне спалювання - результат унікальності конструкції використовуваної камери згоряння. Воно в чомусь схоже з форсунками, які під тиском направляють енергію до теплообмінників.

Разом з автоматичною подачею палива в приладах цього типу доступні такі важливі функції, як підтримання встановленої температури в приміщеннях, програмування їх включення й виключення.

     

У ЧОМУ ПЛЮСИ ДАНОГО ОПАЛЮВАЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ?

Основними плюсами цих пристроїв є такі переваги, як:

  • Енергонезалежність, що дозволяє приладам обходитися без використання електроенергії;
  • Економічність в споживанні палива, що досягається повним згорянням пресованої деревини. Якщо говорити про вагу використовуваних гранул, то можна сказати, що їх потрібно вдвічі менше, ніж традиційних дров;
  • Відсутність необхідності великих просторів для зберігання палива;
  • Скорочення тимчасових втрат для обслуговування даного обладнання. Воно досягається тим, що при використанні паливних гранул досить чистити ваш опалювальний пристрій один раз на місяць;
  • Контроль за роботою агрегату зводиться до спостереження за паливними баками, тобто за наявністю в них пелет;
  • Сьогодні вартість паливних гранул обходиться дешевше, аніж вугілля, дров або інших брикетів;
  • Їх вартість нижча, ніж вартість агрегатів на електроенергії та природному газі;
  • Екологічно чисті пристрої, оскільки без залишку спалюють все паливо.

     

ЯКОМУ ВИДУ ДАНИХ ПРИЛАДІВ ВІДДАВАТИ ПЕРЕВАГУ?

Сучасною промисловістю нашим співвітчизникам пропонується обладнання даного типу в трьох варіантах виконання: пелетні, комбіновані й умовно комбіновані опалювальні котли, які мають окремі особливості конструкції та функціонування:

  • Для роботи даного обладнання може бути використаний тільки такий вид палива, як гранульована деревина;
  • Умовно комбіновані агрегати деякий час функціонують і на дровах або вугіллі, правда, не більше декількох годин;
  • Для комбінованих приладів можна використовувати разом з паливними гранулами й дрова з вугіллям.

Класифікують ці опалювальні пристрої також за призначенням та потужністю, тобто за здатністю забезпечувати обігрів приміщень різної площі. Одними опалюють невеликі будинки, а іншими - виробничі цехи, а то і групи будівель.

     

ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ МОНТАЖУ ПЕЛЕТНИХ КОТЛІВ?

Монтаж даних агрегатів практично нічим не відрізняється від установки іншого котельного обладнання. Наявні нюанси досить несуттєві. Наприклад, прилади малих габаритів встановлюються на підлогу, а для врізки в опалювальні системи використовуються з'єднання.

Трохи складніше йдуть справи з монтажем масивних пристроїв. Вони зазвичай мають виносні паливні баки, які доводиться розташовувати в сусідніх приміщеннях, а часом і на вулиці. Вся складність в даному випадку полягає в необхідності транспортування палива на відстані. Це робить подібні системи більш дорогими та більш вибагливими в обслуговуванні.

Не дивлячись на звичайність виконання монтажних робіт, процес установки твердопаливних агрегатів вимагає звернення пильної уваги на обладнання систем димовидалення, які є невід'ємною складовою частиною переважної більшості приладів опалення.

Система димовидалення вимагає точного й грамотного розрахунку, оскільки в іншому випадку функціонування пристроїв не буде достатньо економічним. Треба відзначити, що розрахунки будь-якого котлового обладнання є серйозною справою, якою повинні займатися фахівці. Дуже багато факторів вимагає брати до уваги, що для простого користувача дуже складно.

Покупцям, які роблять вибір на користь даних пристроїв, можемо сказати, що вони ні в чому не поступаються агрегатам на природному газі й на електриці. Деякі експлуатаційні та технічні характеристики обладнання на палетах навіть пристойно перевершують їх, наприклад, дешевизна в експлуатації.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход

Теги

вибір твердопаливного котла (3) твердопаливні котли (3) сталевий твердопаливний котел (1) чавунний твердопаливний котел (1) газові котли (1) вибір газового котла (1) бойлери (6) бойлер з сухим теном (3) види бойлерів (6) електричний котел (2) види електричних котлів (2) вибір електричного котла (2) циркуляційний насос (1) види циркуляційних насосів (1) насос у систему опалення (1) стальний твердопаливний котел (1) види газових колонок (4) димохідна газова колонка (2) парапетна газова колонка (2) глибинний насос (1) види глибинних насосів (1) види радіаторів опалення (2) вибір радіаторів опалення (2) типи радіаторів опалення (2) газовий конвектор (2) димохідний газовий конвектор (2) парапетний газовий конвектор (2) види електричних конвекторів (2) електричні конвектори (2) види кондиціонерів (1) який кондиціонер кращий (1) типи кондиціонерів (1) газові колонки (1) Встановлення кондиціонера (1) дізнатися вартість установки кондиціонера - Львів (1) Київ (1) Україна (1)