Який бойлер кращий: з мокрим теном або з сухим?

Модельний ряд бойлерів, представлених на сучасному ринку, величезний. Це можуть бути прилади для нагрівання води з механічним або електронним управлінням. Всі вони розрізняються між собою потужністю, формою, матеріалом внутрішнього бака. Одні комплектуються двома тенами, інші - одним.

Перелік відмінностей може бути продовжений, але мова піде про таку істотну різницю, як тип тена, від якого залежать найважливіші характеристики бойлера.

Тени можуть бути мокрими (дотичними з водою) і сухими (що знаходяться в спеціальній колбі з високоміцного металу, а тому не мають ніяких контактів з водою).
Дискусій щодо переваги бойлерів з певним теном достатньо. Щоб не бути голослівними, розберемося з усіма плюсами і мінусами цього водогрійного обладнання.

 

МОКРИЙ ТЕН: ПЕРЕВАГИ, НЕДОЛІКИ ТА ВІДМІННОСТІ

 

Мокрі тени - це спеціальні мідні трубки, вигнуті в певній формі. Вони відрізняються тим, що з водою, що нагрівається, мають безпосередній прямий контакт. Їх температура практично дорівнює температурі рідини, яку вони нагрівають в баках бойлерів.

Якщо говорити про головну перевагу мокрих тенів, то слід, перш за все, відзначити їх дешевизну. Водонагрівальні прилади з такими тенами мають ціну, яка набагато нижча, ніж обладнання з сухими тенами.

Дехто до недоліків бойлерів цього типу відносить кілька факторів, деякі з них можуть бути віднесені до спірних. Ось, наприклад, можна зустріти міркування про необхідність повного зливання води при необхідності замінювати тен, як про істотний мінус обладнання. Умовним ризиком використання в гарячому водопостачанні бойлерів з мокрими тенами є і ризик можливого ураження електрострумом. Щодо пробоїв і поразок електрострумом можна сказати, що опитування численних користувачів з цього питання показали: нікому з них подібні події не відомі. Подібні ризики, цілком можливі на будь-якому електрообладнанні, якщо воно не відповідає встановленим нормативним вимогам техніки безпеки.

На стінках нагрівальних елементів може утворюватися накип. Чи тільки мокрі тени в цьому винні? Далеко, ні. Кількість накипу жодним чином не залежить від типу тена, використовуваного в бойлері. Тут набагато більше винна якість використовуваної води.

Електричний бойлер повинен чиститись щорічно, а для цього слід повністю злити воду і помити бак та тен. Позбавлення від накипу, що підвищує, нагрівальні здатності елементів.

 

     

СУХИЙ ТЕН ПО ПОЗИТИВНИХ МОМЕНТАХ ПОПЕРЕДУ?

 

Нагрівальні елементи, іменовані сухими тенами, відрізняються відкритим типом зі вставками з кераміки. У них немає прямого контакту з водою завдяки їх розміщенню в спеціальних металевих трубках.

Вода отримує тепло для нагрівання через металеві трубки, в яких є сухі елементи нагрівання. Відсутність контакту з водою означає наявність більш високої температури елементів. Цей фактор створює певний ризик перегріву тена з подальшим виходом з ладу.

Перегрів може виникати при утворенні пристойної кількості накипу в баках і на стінках електронагрівачів. Це зменшує тепловіддачу і призводить до перегріву. Подібні неприємні випадки на практиці зустрічалися, але були одиничними. Повністю уникнути подібних непорозумінь можна, якщо забезпечити правильну експлуатацію і обслуговування бойлерів.

Баки, як правило, мають по два сухих тена. Це зручно, оскільки при виході з ладу одного, воду нагріває інший, хоча і повільніше.

 

НА ЧОМУ ЗУПИНИТИСЯ: НА СУХОМУ АБО МОКРОМУ ТЕНІ?

 

Перш за все, варто сказати, що нагрівання води в бойлерах з сухими тенами відбувається швидше. Це гарантується наявністю, найчастіше, двох тенів, і більшою площею розсіювання, яка досягається за рахунок трубок.

Щодо переваг і недоліків бойлерів з мокрими і сухими тенами, їх загальних характеристик і відмінностей можна сказати наступне:

 

  • Бойлери з обома типами тенів при необхідності чищення баків вимагають повного зливу води;

 

  • При заміні тена вода зливається лише з водонагрівачів з мокрими тенами;

 

  • В обох випадках може утворюватися накип на стінках елементів або трубках;

 

  • Мокрі тени відрізняються більш високим ризиком ураження користувачів електричним струмом, ніж сухі;

 

  • Обидва типи бойлерів при належному обслуговуванні гарантовано мають тривалий термін служби.

 

Все перераховане показує, що суттєвої відмінності між двома типами нагрівальних елементів просто немає. Існують деякі зручності і особливості, що забезпечують доступне обслуговування та ремонт. Загальна ж картина по термінах служби не особливо відрізняється.

Висновок можна зробити такий: є в гаманці досить капіталу, зупиняйте вибір на бойлері  з сухим нагрівальним елементом. У нього переваг все-таки побільше, але це задоволення коштує більших грошей.

Придбання бойлера з мокрим теном також буде дуже якісним вибором. За рахунок менших капіталовкладень є можливість налагодити ефективне гаряче водопостачання.

Сучасні виробники водонагрівальної техніки досягли високої якості виготовлення бойлерів, в яких використовуються і комплектуючі відповідних позитивних якостей. Завдяки цьому, вдається гарантувати тривалі терміни ефективної експлуатації бойлерів та іншого обладнання.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход

Теги

вибір твердопаливного котла (3) твердопаливні котли (3) сталевий твердопаливний котел (1) чавунний твердопаливний котел (1) газові котли (1) вибір газового котла (1) бойлери (6) бойлер з сухим теном (3) види бойлерів (6) електричний котел (2) види електричних котлів (2) вибір електричного котла (2) циркуляційний насос (1) види циркуляційних насосів (1) насос у систему опалення (1) стальний твердопаливний котел (1) види газових колонок (4) димохідна газова колонка (2) парапетна газова колонка (2) глибинний насос (1) види глибинних насосів (1) види радіаторів опалення (2) вибір радіаторів опалення (2) типи радіаторів опалення (2) газовий конвектор (2) димохідний газовий конвектор (2) парапетний газовий конвектор (2) види електричних конвекторів (2) електричні конвектори (2) види кондиціонерів (1) який кондиціонер кращий (1) типи кондиціонерів (1) газові колонки (1) Встановлення кондиціонера (1) дізнатися вартість установки кондиціонера - Львів (1) Київ (1) Україна (1)