Поломки кондиціонерів. Потреба в ремонті та техобслуговування

Численні статті у пресі та Інтернеті дають уявлення про правильний вибір кондиціонерів, дозволяють зробити правильну оцінку всебічних якостей різних моделей. В результаті здійснюються правильні покупки, після яких покупець не шкодує про зроблене придбання.

Найчастіше після покупки і установки кондиціонера, він використовується так, як і інша побутова техніка, наприклад, праски, пилососи, телевізори. Користувачі в таких випадках часто виходять з принципу, працює прилад, ну і нехай функціонує до того, як зламається.

Якщо говорити про пилососи або телевізори, то подібне ставлення виправдовує себе тим, що до перших поломок найчастіше проходить кілька років. Техніка високої якості служить людині і по 5-7 років, не вимагаючи ремонтів.

Такий принцип не завжди підходить до найпопулярніших типів кондиціонерів - спліт-систем. Якщо так їх експлуатувати, то серйозні поломки можуть мати місце вже через пару-трійку років. Подібне може траплятися з бюджетними моделями, що відрізняються невисокою вартістю. Подібним недоліком страждають недорогі SAMSUNG і LG, а часом і дорогі - FUJITSU і DIKIN.

Різницею в названих брендах є велика захисна ступінь від порушень експлуатаційних правил у дорогих моделей. Вони при невеликих відхиленнях просто не включаться, захищаючи техніку від більш серйозних поломок.

ДЕЯКІ ПРИЧИНИ ПРИМХЛИВОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ СПЛІТ-СИСТЕМ

Розуміти причину їх неналежного функціонування дозволяє знання внутрішнього устрою хоча б в основних рисах. Спліт-система комплектується блоками:

  • Зовнішнім з вентилятора і компресора, а також радіатора (або конденсатора, як іноді називають);
  • Внутрішнім з радіатора (або випарника) і вентилятора.

Вони з'єднані між собою трубопроводами з міді, необхідними для циркуляції суміші під тиском майже в 15 атм., яка складається з такої рідини, як фреон R-24, змішаний з маслом компресорним в невеликому обсязі.

Вентиляторами обох блоків обдуваються радіатори, що покращує тепловий обмін і рівномірно розподіляє холодні потоки повітря по квартирах і інших приміщеннях.

У чому ж полягають причини найчастіших поломок в кондиціонерах?

ЗАБРУДНЕНІ ФІЛЬТРИ У ВНУТРІШНІХ БЛОКАХ

Сітка з дрібними осередками, що знаходиться спереду під панелями, є фільтром. Саме через неї відбувається засмоктування повітря. Є перешкодою длч попадання пилу з повітряного простору. Завдяки цьому захищаються люди, що знаходяться в кондиціонованих будівлях, і внутрішньоблокові радіатори.

Кондиціонери за принципом роботи дуже схожі з ам. Фільтри є практично тими ж мішками для сміття. Очищення полягає в митті теплою водою і просушування. Немає складності в знятті або установці фільтрів. В принципі проста і заміна мішків для пилу в пилососах. Єдиною складністю може бути розташування блоку всередині приміщення на великій висоті.

Експлуатаційні інструкції містять опис виконання даної процедури. Миття повинно проводитися раз в пару тижнів. При великих обсягах кіптяви і пилу необхідно мити частіше.

Якщо фільтри довго не миються, то менше обдуваються радіатори блоків, а, значить, і гірше охолоджується повітря. Охолоджувальний пристрій працює з порушеннями, а тому не виключене обмерзання використовуваних трубопроводів.

Коли агрегат вимикається, лід, що тане, призводить до капання води з нього. Сильне забруднення фільтрів викликає можливі засмічення грудками з пилу, яким піддаються системи дренажу. Вода з кондиціонера починає литися струмками.

Повний запущення призводить до наростання на пластинах нашарувань бруду, який може бути видалений лише хімічними очисниками сильної дії. Очищення фільтрів не є стандартним гарантійним обслуговуванням. Його здійснення виконується споживачами самостійно.

ВИТІК ФРЕОНУ

До поширених причин неполадок в роботі такого обладнання є і витік фреону, яка може мати місце в 2-х видах: нормованому - близько 6-8 відсотків щорічно, і викликаному саме низькоякісним монтажем.

Витік в нормованому вигляді відбувається у всіх випадках, є неминучістю використання розвальцьовування для з'єднання трубопроводів, що з'єднують блоки. Її компенсація вимагає дозаправки фреоном, десь раз в півтора-два роки.

Наслідком неякісного монтажу є швидкий витік, який відбувається за період, що дорівнює кільком дням або декількох місяцям. Небезпеки для людей від нього немає, оскільки фреон є інертним газом без запаху. Він неотруйний. Кондиціонеру ж загрожує небезпека з вельми негативними наслідками:

  • Можливість перегріву компресора, оскільки охолодження відбувається за допомогою фреону;
  • Витікання масла в суміші з фреоном іноді викликає заклинювання компресорів. Заміна їх обходиться дорого, часом досягаючи половини ціни за все охолоджувального приладу.

Побачити витік можна і без спецобладнання. Його ознаками є зниження кількості холодоагенту, поява інею або льоду на блоках в районі з'єднань, недостатність охолодження повітря. Між вхідною і вихідною температурами різниця повинна дорівнювати 10 градусів. Поява цих ознак вимагає відключення всього приладу і позбавлення від несправностей за допомогою служб сервісу.

ЗИМОВА ЕКСПЛУАТАЦІЯ КОНДИЦІОНЕРІВ

Кондиціонери, використовувані в побуті нашими співвітчизниками, не розраховані для застосцвання в умовах нашої зимової погоди, оскільки зовнішні блоки розраховані для температурних меж від -7 до + 43 гр.
Як виняток може використовуватися обладнання DeLonghi і деяких інших брендів, про що краще цікавитися у продавців. Причиною такого стану справ є поставки на українські ринки, здійснювані компаніями, які забезпечують також європейських і японських клієнтів. Але в тих місцях взимку набагато тепліше. Агрегат, який використовується при температурах зовні до мінус 25 градусів, дорожчий доларів отак на 160-200. Ось він і менш конкурентоспроможний.

Є два випадки, коли дійсно потрібен кондиціонер для цілорічного використання. Перший - при потребі охолодження приміщень в будь-який час року. Вона виникає, якщо використовується багато техніки, що виділяє тепло. Припливна вентиляція тут дуже знижує вологість повітря.

Подекуди кондиціонерами обігрівають приміщення при морозах. Це не виправдано, оскільки, незалежно від їхнього адаптації до зимової експлуатації, відбувається падіння потужності обладнання десь разів в три.

Якщо неадаптованих агрегат використовувати взимку, зменшується його робочий ресурс, не виключено заклинювання агрегату. Конденсат з внутрішніх блоків в морози назовні не виливається, оскільки утворюється крижана кірка в шлангах для дренажу. Вода витікає в кімнату.

До зимових умов адаптувати можна будь-яку спліт-систему, досить використовувати підігрів компресорного картера вбудованим пристроєм. Також необхідно забезпечувати регулювання оборотів вентилятора в блоці зовнішнього розташування, і облаштування дренажу досить теплою температури.

Все переказане має відношення до спліт-систем, але воно може застосовуватися і до кондиціонерів, що встановлюються у вікнах. У віконних агрегатах немає нормованого показника витоку фреону, виключена потреба в дозаправки.

ЯК КОНДИЦІОНЕР ЗМУСИТИ ПРАЦЮВАТИ ВИЗНАЧЕНИЙ ТЕРМІН?

Кондиціонер зазвичай повинен пропрацювати без проблем до 7-12 років, але для цього мають виконуватися певні вимог, яких, власне, небагато:

  • Щомісячне очищення фільтрів у блоках внутрішніх;
  • Вимкнення агрегату і звернення в службу сервісу при припиненні нормального функціонування кондиціонера (до недоліків відносять: капання води з блоку всередині будівлі, крижану шубу на трубках, погіршене охолодження, потріскування і т.д.);
  • Виклик фахівців сервісу раз в 2 роки для здійснення контролю системного тиску і проведення дозаправки, а також виконання діагностики і очищення блоків (краще - щорічно);
  • Не вмикати агрегати при температурних рівнях нижче мінус 7-8 градусів, при їх не обладнанні всесезонними блоками.

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход